Županijskoj bolnici u Orašju uručeni mobilni rendgen uređaj i zaštitna oprema

Posavina

Županijskoj bolnici u Orašju jučer su (12.10.) uručeni mobilni rendgen uređaj i zaštitna oprema (30.000 maski i 500 brzih testova za otkrivanje koronavirusa). Na primopredaji su bili ravnatelj bolnice prim. dr.med. Perica Jelečević, ministar zdravstva i socijalne politike ŽP Damir Živković, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽP Danica Jozić i šef programa UNDP-a za lokalni razvoj Edis Arifagić.

– Imali smo isporuku mobilnog rendgen uređaja Županijskoj bolnici u Orašju koji je nabavljen sredstvima Vlade Županije Posavske i sredstvima UNDP-a. Uređaj je vrijednosti oko 200.000,00 KM. Vlada Županije Posavske je osigurala 100.000,00 KM preko Ministarstva zdravstva i socijalne politike. Bitno je napomenuti da je Ministarstvo zdravstva i dosada ukupno izdvojilo 200.000,00 KM, međutim morat ćemo potpisati novi sporazum kako bi osigurali dodatna sredstva do kraja godine, isto tako za početak iduće godine, izjavio je Damir Živković, ministar zdravstva i socijalne politike.

–Obzirom da se stvari usložnjavaju po pitanju koronavirusa, uređaj je neophodan za nadolazeći period. Riječ je o hvale vrijednoj donaciji, suvremenom digitalnom mobilnom rendgenu, neophodnom za rad u COVID ambulanti, odnosno COVID odjelu. Vrlo nam je bitno da nema križanja puta, zaraženih pacijenata sa zdravim osobama, stoga će imati vrlo važnu funkciju pri COVID ambulanti, kazao je ravnatelj bolnice prim. dr.med. Perica Jelečević.

Edis Arifagić, šef programa UNDP-a za lokalni razvoj rekao je da se oprema koristi na način da se izolira put pacijenta za kojeg se sumnja da boluje od koronavirusa. Na taj način snimci bilo kakvih promjena na plućima mogu vrlo brzo cirkulirati unutar sustava kako bi se radila brza detekcija, a potom i brza trijaža pacijenta.

(zupanijaposavska.ba)