Svečano otvorena nova akademska godina u Sveučilišnom centru Posavina u Orašju

Edukacija Posavina

U Sveučilišnom centru Posavina danas je upriličena svečanost početka nove akademske godine 2020./2021. za studente prve godine preddiplomskih studija, fakulteta koji izvode nastavu u Orašju. Uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, svečanosti su u amfiteatru ŠC fra Martina Nedića nazočili budući studenti, dekani fakulteta, prorektori i suradnici. Studentima su se obratili prof.dr. Vlado Majstorović, prorektor za međusveučilišnu i međuinstitucionalnu suradnju i Ana Andrić ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta u Vladi ŽP.

Prorektor Majstorović je istaknuo vrlo dobru suradnju sa Sveučilišnim centrom u Posavini.
-Ne da smo zadovoljni nego i prezadovoljni uvjetima kojim svjedočimo u svakodnevnom životu, ne samo u obrazovanju nego i gospodarstvu. U uvjetima pandemije smo se ipak uspjeli organizirati, naći snage, želje i volje da u ovakvim uvjetima stvorimo, organiziramo se i da naš Sveučilišni centar u Posavini funkcionira bez zastoja. Sretni smo na poseban način što je projekt Sveučilišnog centra u Posavini umrežen i timski ga podržava Vlada Županije Posavske, Sveučilište, studenti i brojni partneri, naglasio je prof.dr. Vlado Majstorović.

Pozdravne riječi uputila je i ministrica Ana Andrić. Istaknula je također zadovoljstvo suradnjom te naglasila da Vlada ŽP kontinuirano prati rad Sveučilišta.
-Vaše akademsko putovanje, dragi studenti, započinje danas. Odlukom da studirate na jednoj od sastavnica Sveučilišta u Mostaru napravili ste prvi u nizu koraka na putu do željenog cilja, do stjecanja odabranog akademskog zvanja. Odlučivši se da odabrano akademsko obrazovanje steknete na Sveučilištu u Mostaru, odajete svojevrsno priznanje nastavnom osoblju, svojim budućim učiteljima od kojih s pravom očekujete pomoć i upute. Neki od vaših učitelja danas su ovdje, a neke ćete upoznati u godinama koje slijede. Potvrda je to priznanja ugleda Sveučilišta u zemlji, regiji i šire. Želim vam u ime Vlade Županije Posavske da ustrajete u ostvarenju svojega cilja, da budete pripravni odgovoriti izazovima studiranja. Vaši pogledi usmjereni su u budućnost kako i trebaju biti. To priliči vašim godinama i početku vaše akademske, stručne pa i životne škole.
U ime Vlade Županije Posavske želim vas podsjetiti na neke odluke zahvaljujući kojima se danas nalazimo u amfiteatru Školskog centra fra Martina Nedića u Orašju. 2001. godine naša je županija preuzela suosnivačka prava nad Sveučilištem u Mostaru. Vrijeme je pokazalo neupitnu ispravnost te odluke. Preuzeta prava podrazumijevala su preuzimanje određenih obveza. Korak po korak, sustavno, iz godine u godinu, u proračunu naše županije, osiguravali smo financijska sredstva, kao vidljivi, materijalni znak potpore u radu i razvoju Sveučilišta u Mostaru. Pravni okvir našega djelovanja reguliran je županijskim Zakonom o visokom obrazovanju. Godine 2006. Sveučilište je započelo s izvođenjem tzv. dislocirane nastave za studente pravnog fakulteta. U to vrijeme nastava se izvodila u amfiteatru smještenom u zgradi Vlade Županije Posavske ovdje u Orašju. Vremenom su osigurana sredstva za izgradnju novog školskog centra u Orašju u čijem se amfiteatru upravo nalazimo, a Vlada Županije Posavske financijski prati i pomaže rad Sveučilišta. Sveučilište i Vlada realizirat će svoje obveze, a na vama je, dragi brucoši, da preuzmete i ostvarite svoje obveze, da učite, obrazujete se i nezaustavljivo ostvarujete svoje ciljeve u akademskom smislu. U ime Vlade Županije Posavske i svoje osobno ime želim vam sretan početak nove akademske 2020./2021. godine, kazala je ministrica Andrić.

Danas je u Vladi ŽP održan sastanak predstavnika Sveučilišta Mostar predvođenih prorektorom Majstorovićem i Vlade ŽP na čelu sa predsjednikom Vlade ŽP Đurom Topićem, a teme razgovora bile su rad Centra studiranja u Orašju, te unaprjeđenje suradnje kao i vidovi pomoći. Tom prigodom između Vlade PŽ i Sveučilišta Mostar potpisan je Sporazum o uspostavi suradnje u digitalizaciji odgojno obrazovnog sustava.

(zupanijaposavska.ba)