PROIZVODNJA ENERGIJE ZA OSOBNE POTREBE

Vijesti

Mehmed Memišević je na II. redovnoj sjednici Skupštine Županije Posavske održanoj 28.12.2022. uputio Inicijativu za dopunu Zakona o prostornom uređenju i građenju Županije Posavske, kojom se omogućava postavljanje solarnih panela bez potrebnih odobrenja za građenje.

Zastupnik Mehmed Memišević ovom Inicijativom, želimo olakšati, odnosno omogućiti, svim građanima, kako u u cijelom Kantonu postavljanje solarnih panela na krovove građevina bez obaveze pribavljanja odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti, odnosno lokacijske informacije.

Poseban razlog za ovu zakonsku intervenciju je što zbog poskupljenja energije i povećanja energetske efikasnosti sve veći broj privrednika i građana želi da postavi solarne panele na svoje objekte i proizvodi energiju za vlastite potrebe.

U situaciji gdje svi energenti poskupljuju, a najavljuju se i nova poskupljenja od naredne godine, pa je sve veći pritisak građana i privrednika u pravcu pojednostavljivanja procedura za postavljanje solarnih panela na krovove
prostornom uređenju i građenju idu baš u tom pravcu.
Zato je potrebno reagovati i usvojiti predloženu dopunu jer sve veći broj subjekata želi da postavi solarne panele na svoje objekte i počne proizvodnju energije za sopstvene potrebe kako bi snizio troškove energije i na taj način očuvao ekonomski i socijalni status ili konkurentsku poziciju kada su u pitanju poslovni subjekti.

Usvajanjem ovog Zakona odmah bi se omogućilo preduzimanje zahvata postavljanja solarnih panela, odnosno razvoj iskorištavanja obnovljivih izvora energije i sve aktivnijoj ulozi građana i privrednika u razvoju građanske energije, kao osnovnog preduslova za demokratiju u energetici i razvoj održivih sistema snabdijevanja energijom, koji se sve više i kod nas i u svijetu oslanjaju na kupce-proizvođače.

Kako bi Posavski kanton spremno dočekao uključivanje građana, ali i privrednika, u nove demokratske uloge proizvođača energije za vlastite potrebe ili za tržište, neophodno je maksimalno brzo pojednostaviti procedure kojima se omogućava ovakva aktivna uloga.

Predloženim dopunama Zakona bi se doprinijelo i izjednačavanju položaja građana i privrednika.

Obzirom da je  donošenje propisa na nivou Federacije BiH u fazi nacrta koji će do kraja regulisati i pitanje prodaje viška energije, ovaj kantonalni propis omogućava korištenje energije isključivo za vlastite potrebe.  Ističe u inicijativi zastupnik Mehmed Memišević