USVOJENE IZMJENE NA USTAV POSAVSKOG KANTONA!!

Vijesti

Zastupnici u Skupštini Posavskog kantona danas su usvojili izmjene Kantonalnog ustava, kojima je prekinuta 25-godišnja nepravda nad Bošnjacima i Srbima u tom dijelu naše zemlje. Bosanski i srpski jezik postali su zvanični, a ćirilica je uvedena kao priznato pismo.

Ustav Posavskog kantona usvojen je 10. aprila 1996. godine, a na njegov diskriminatorni odnos prema Bošnjacima i Srbima ukazivano je nekoliko puta. No, političke zrelosti za njegove izmjene nije bilo, sve do danas, kada su zastupnici jednoglasno usvojili novi sadržaj pravnog dokumenta.Naime, u tom dijelu naše zemlje, konstitutivni narodi koji uživaju sva politička i ljudska prava, uključujući i pravo na jezik i pismo, bili su samo Hrvati i jednim dijelom Bošnjaci, ali ne i Srbi.

Službeni jezici do danas su bili hrvatski i “bošnjački”, a pismo latinica, ne i ćirilica i ne bosanski jezik, kako je to, prema ustavima Federacije BiH i BiH navedeno. Također, izučavanje bosanskog, odnosno u ovom slučaju “bošnjačkog” jezika, nije bilo zastupljeno u svim školama.

Međutim, posljednja presuda Ustavnog suda Federacije BiH, po apelaciji federalnog premijera Fadila Novalića iz Stranke demokratske akcije (SDA), naložila je izmjenu Ustava Posavskog kantona, odnosno njegovo usaglašavanje s Ustavom FBiH.

Apelacijom je Novalić 2017. godine tražio da se u tri kantona u kojima je većinski hrvatski narod, osigura konstitutivnost Srba, jednakopravna upotreba latinice i ćirilice i prizna naziv bosanski jezik.

Tim tragom, nekoliko klubova zastupnika u Skupštini Posavskog kantona uložilo je amandmane koji su na posljednjoj sjednici Kantonalne vlade prihvaćeni, a danas i zvanično usvojeni od zastupnika.

Između ostalog, ovom izmjenama, omogućeno je uvođenje bosanskog i srpskog jezika, ali i ćirilice kao priznatog pisma, čime je ispravljena dvoipidecenijska nepravda nanošena konstitutivnim narodima u tom dijelu naše zemlje.

“Na dnevnom redu današnje vanredne sjednice skupštine našli su se amandmani, većinom tehničke prirode. Najveće interesovanje javnosti pokazao je amandman na član 10. Ustava Posavskog kantona ,u kojem se uvrštava bosanski jezik kao jezik konstitutivnog naroda, što dosad nije bila praksa, već diskiminirajuća odredba”, kazao je za Klix.ba predsjednik Kluba zastupnika SDA u Kantonalnoj skupštini Mehmed Memišević.

Zastupnici u Skupštini Posavskog kantona prilikom glasanja za izmjene Kantonalnog ustava (Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Posavskog kantona prilikom glasanja za izmjene Kantonalnog ustava (Foto: A. K./Klix.ba)

Svi amandmani danas su usvojeni jednoglasno, a ustav kao najveći pravni dokument u izmijenjenom obliku će biti temelj za donošenje drugih odluka.

“Nakon 25 godina njegove izmjene su došle na red, što zaslužuje jedno pohvalu jer su predlagači, članovi vlade i zastupnici, iskazali društvenu i politički zrelost koja može ulijevati optimizam. Nadam se da ćemo u ovim teškim vremenima na temeljima međusobnog uvažavanja nastaviti graditi ambijent za dobrobit svih naših građana”, naveo je Memišević.

Kroz amandmane, odnosno izmjene Kantonalnog ustava ispravljena je i dugogodišnja nepravda nad pripadnicima srpskog naroda u Posavini, koji su zvanično dobili priznanje nihovog jezika, ali i ćirilice kao pisma.

Od osnivanja Posavskog kantona u aprilu 1996. godine, Kantonalni ustav doživio je manje izmjene 1998. i 2000. godine. Političke zrelosti u ranijim godinama za veliku rekonstrukciju pravnog dokumenta nisu postojale – do danas.

Ministar pravosuđa Posavskog kantona Pero Radić potvrdio je Feni da je danas jednoglasno usvojen 21 amandman i da se radi o sveukupnim i sveobuhvatnim izmjenama ustava.

“Pored usklađivanja odredbi Ustava s Izbornim zakonom, Zakonom o imunitetu, Zakonom o visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Zakonom o sudovima, ispunjene su i sve obaveze iz presude Ustavnog suda iz 2018. godine”, dodao je Radić.

Te izmjene odnose se na usklađivanje u odnosu na konstitutivnost, službene jezike i pisma na području Posavskog kantona, a ministar kaže da će dorađen Ustav stupiti na snagu u ponoć.

“Odredbe Ustava Posavskog kantona usklađene su s Ustavom FBiH, a u pitanju su izmjene koje garantiraju najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i temeljnih sloboda, jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih na jednakim principima i standardima”, podvukao je Radić.

(klix.ba)