Povratnici u općini Domaljevac – Šamac dobili ključeve novih stanova

Vijesti

U općini Domaljevac – Šamac uručeni su ključevi novoizgrađenih stambenih jedinica za devet porodica koje dolaze iz kategorije povratničkih ili socijalno osjetljivih porodica.

Dodjeli ključeva prisustvovao je i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predstavnici Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i načelnik općine Domaljevac – Šamac Stjepan Piljić.

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju Državnog projekta CEB imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju projekta povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

“Do sada su na području Federacije BiH u okviru Regionalnog stambenog programa izgrađene 922 stambene jedinice, od čega 645 individualnih stambenih objekata i 277 stambenih jedinica, te je u toku izvođenje radova na izgradnji 232 stambene jedinice i to 71 individualni stambeni objekat i 161 stambena jedinica, koji se realiziraju na području Grada Goražda, Čapljina, općine Ključ, Bosanska Krupa, Kalesija, Kladanj, Odžak, Orašje i Zavidovići.”, istakao je Ramić

U Posavskom kantonu u toku je izgradnja 45 stambenih jedinica.

Ukupna vrijednost podprojekta u općini Domaljevac – Šamac iznosila je 558.785,35 KM bez PDV- a (od čega je 516.845,55 KM osigurano donatorskim sredstvima iz Razvojne banke Vijeća Europe i 41.939,80 KM sredstva koja je osigurala Općina Domaljevac – Šamac).

“Ono što je najvažnije da smo trajno zbrinuli devet porodica i da će nadolazeće hladne dane dočekati u novim domovima. Rezultat naših napora u stambenom zbrinjavanju postaje vidljiv. Nove višestambene zgrade su rađene po savremenim sistemima gradnje, utopljavanja i zaštite energetske efikasnosti”, zaključuje Ramić

(klix.ba)