Urgentna pomoć posavskim poljoprivrednicima – sufinansiranje sjetve

Vijesti

Visina novčanih poticaja za ratarske kulture je 100,00 KM/ha, proizvodnja povrća na otvorenom 200,00 KM/ha i proizvodnja povrća i cvijeća u plastenicima i staklenicima 1.000,00 KM/ha

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona uvelo je nove mjere u vidu novčanih poticaja za sufinansiranje jesenje sjetve 2021. godine i proljetne sjetve ove godine u biljnoj proizvodnji.

Trenutno stanje na globalnom nivou, koje se negativno reflektiralo na ratarsku proizvodnju, od prošlogodišnjeg poskupljenja goriva i repromaterijala te nastavak negativnog trenda i u 2022., moglo bi ugroziti ovogodišnju planiranu proljetnu sjetvu. Iz tog razloga, kako navode u resornom ministarstvu, pristupili su urgentnom donošenu ovih propisa.

Obavještavaju se svi poljoprivredni proizvođači s područja Posavskog kantona, koji su u 2021. godini ostvarili federalnu ili kantonalnu novčanu podršku  za biljnu proizvodnju da podnesu zahtjeve za sufinanciranje jesenje sjetve 2021. godine i proljetne sjetve 2022. godine ovome Ministarstvu u Orašju, Domaljevcu i Odžaku“, stoji u saopćenju.

Za ostvarivanje prava na novčanu podršku, poljoprivrednici su do 30. aprila ove godine dužni priložiti sljedeću dokumentaciju:

  • popunjen obrazac zahtjeva za ostvarivanje prava na kantonalne novčane poticaje,
  • dokaz o izvršenom ažuriranju podataka u RPG i RK za 2022. godinu (Detaljan prikaz biljnih usjeva na posjedima ili zahtjev za upis u RPG ili prijava promjene podataka-upis podataka o zemljištu – Obrazac 3.),
  • izjavu korisnika o ispunjavanju općih i posebnih uvjeta utvrđenih važećim propisima za prijavljenu biljnu proizvodnju 2021. godine za koju ostvaruje pravo na isplatu novčane podrške u 2022. godini (proizvodnja koja zbog tehnološkog procesa nije završena u 2021. godini, a realizira se u 2022. godini),
  • izjavu korisnika da će na proizvodnim površinama prijavljenim u RPG-u za 2022. godinu izvršiti sjetvu evidentiranih biljnih kultura.

Visina novčanih poticaja za ratarske kulture je 100,00 KM/ha, proizvodnja povrća na otvorenom 200,00 KM/ha i proizvodnja povrća i cvijeća u plastenicima i staklenicima 1.000,00 KM/ha.

Sve tražene dokumente koje korisnici trebaju priložiti osiguralo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PK, a u slučaju određenih odstupanja, korisnik će biti upućen prema matičnoj općini za dopunu.

(agroklub.ba)