Hrvatskoj će u sezoni nedostajati oko 30 hiljada radnika, uvozi se radna snaga iz Indije i Filipina

Vijesti

Iako je zbog ukrajinske krize buking trenutačno usporen, Dubrovnik se priprema za sezonu, odnosno predsezonu koja obično počinje za Uskrs, piše Hrt.hr.

I ove bi godine problem mogao biti nedostatak radne snage. Posebno kada je riječ o deficitarnim zanimanjima, ionako slabije plaćenima od prosječne plate u turizmu. S ljetnim redom letenja Dubrovnik je živnuo. Popunjenost aviona oko 60%. U gradu je gotovo 2.500 turista. Ostvareno je 70% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. Prednjače domaći, Amerikanci gosti iz BiH, Nijemci. Uprkos ukrajinskoj krizi pripreme za sezonu idu normalno. Pa i zapošljavanja. Poslodavci se okreću sajmovima poslova u zemlji, ali i u inozemstvu.

“Kako imamo cjelogodišnje poslovanje imamo ključan broj zaposlenih cijelu godinu, znači u stalnom radnom odnosu što se tiče priprema za sezonu to počinje dosta ranije, ide postepeno, zapošljavano i studente ako postoji interes obje strane”, objašnjava Mia Miloslavić, voditeljica marketinga Hotela Hilton Imperijal Dubrovnik.

Najtraženije su domaćice, čistačice, sobarice, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, kuhari. Dolores Lujić, povjerenica Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske iz Područnog ureda Dubrovnik, naglašava da su plaće u turizmu ispod prosjeka u Republici Hrvatskoj, a deficitarna zanimanja koja se traže svake sezone, su ispod prosječne plaće u turizmu. Sve je više uvozne radne snage iz dalekih zemalja.

“Prije smo bili ograničeni na susjedne zemlje, međutim sad imamo Indiju, Filipine nema više nikakvih ograničenja u pogledu radne snage. Radne snage nikad dovoljno, to će vam reći svi koji rade. Međutim, sezona se nekako odradi i uz nedostatak radne snage”, kaže Lujić. Hotelijeri procjenjuju da će i ove godine u Hrvatskoj nedostajati između 30 i 35 hiljada sezonaca.

(tuzlanski.ba)