TRADICIJA RAMAZANA U ODŽAKU!

Kultura Odžak Posavina

Pandemija corona virusa i ove godine prati Ramazan u našoj domovini i to u svom najačem valu do sada. Uprkos pandemiji u Odžaku je Ramazan dočekan sa dosta aktivnosti Medžlisa islamske zajednice poštivajući sve propisane epidemiološke mjere zaštite ljudi. Odlukom Vlade Posavskog Kantona policijski sat je pomjeren za sat vremena i omogućava da se stigne obaviti teravih namaz u odžačkoj džamiji na veliko zadovoljstvo vjernika .

Na žalost ovaj ramazan u Odžak dolazi bez glavnog imama Fahrudina ef Mujanovića koji je preselio na bolji svijet sredinom septembra prošle godine i veliki je gubitak za zajednicu i cijelu posavsku regiju.

Rahmetli hadži Fahrudin ef Mujanović dugodišnji imam odžačke džamije

Prošle godine je novost bila uvođenje ramazanskog topa i oživljenje stare tradicije najave iftarskog vremena pucnjem iz njega. Stare prangije zamjenio je novi top izrađen ručno u radionici poznatog krajiškog majstora Dursuma Halilovića a poklon je bivšeg gradonačelnika grada Sarajevo Abdulaha Skake. Ramazanski top je jedna divna gesta gradonačelnika Skake koji je tokom svog mandata u velikom broju čaršija oživio staru tradiciju na veliko zadovoljstvo vjernika tih mjesta. U Odžaku topdžija je Bajro Smajić rodom iz Glamoča kojeg je vihor rata doveo u odžačku brigadu i tako spojio svoju sudbinu sa ovim posavskim gradom.

Vjerske aktivnosti kroz mukabele i teravih namaze predvodi novi glavni imam Safet ef Karahmetović uz pomoć Muje ef Zahirovića i polaznika i svršenika medrese rodom iz Odžaka.
Na kraju ćemo prenjeti poruku glavnog imama u Odžaku Safet ef Karahmetovića povodom početka mjeseca Ramazana. Otvorimo širom naša srca i vrata naših domova u mubarek mjesecu ramazanu, prihvatimo ga s našom velikom vjerničkom radošću. Neka nas post i drugi ibadeti ojačaju u našoj istrajnosti i odlučnosti da bdijemo nad vrijednostima našeg Dina, naših porodica, našega džemata i naše Domovine. Neka svi naši ibadeti budu izraz našeg toplog i iskrenog odnosa s našim Gospodarom i drugim ljudima, te potvrda naše plemenite ljubavi, dobrote i spremnosti na žrtvu za opće dobro. Nemojmo zaboraviti siromašne, stare i bolesne među nama, te sve one koji će se najviše obradovati našoj lijepoj riječi i plemenitom djelu. RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!