Donacija uređaja za molekularnu dijagnostiku (PCR)

Posavina

U prostorijama Županijske bolnice Orašje danas (13.04.2021. g.) je izvršena primopredaja vrijedne donacije Europske unije. Riječ je o uređaju za molekularnu dijagnostiku (PCR) čija vrijednost bez PDV-a iznosi 75.800 KM.

Uručenju donirane opreme nazočili su predstavnica Delegacije Europske unije u BiH Nataša Malinić, voditelj Programa za lokalni razvoj UNDP-a Edis Arifagić, te ravnatelj Županijske bolnice Orašje prim.dr.med. Perica Jelečević i ministar zdravstva i socijalne politike Županije Posavske Damir Živković.

Donirana oprema je dio ukupne medicinske pomoći Europske unije za BiH u borbi protiv COVID-19 pandemije, u vrijednosti od 14 milijuna KM, koja se od ožujka prošle godine isporučuje zdravstvenim ustanovama širom zemlje. Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekt koji provodi UNDP BiH.

Vlada Županije Posavske, od početka pandemije, surađuje s UNDP-om u nabavi uređaja i zaštitne oprema značajne u liječenju pacijenata. Jedan dio tih uređaja i opreme, kao ovaj PCR uređaj, je u cjelokupnom iznosu financiran od strane donatora, dok je
drugi nabavljen sredstvima Vlade Županije Posavske.

Novi PCR aparat koji je nabavljen posredstvom UNDP–a sredstvima Europske unije predstavlja značajan korak prema uvođenju PCR testiranja i u Županiji Posavskoj. Djelatnici Županijske bolnice Orašje već su prošli obuke za rad na ovim uređajima te će, nakon nabave ostale potrebne opreme biti moguće pružanje i ovog vida dijagnostike u Orašju. Županijska bolnica Orašje do sada nije obavljala ovaj vid molekularne dijagnostike. PCR testiranja za pacijente Županije Posavske vršila su se isključivo u Brčkom i Tuzli.