PRODAJA PIROTEHNIKE, NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA

Vijesti
Obzirom na nadolazeće blagdane za očekivati je vjerojatnu pojavu nabavke, prodaje i uporabe petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Podsjećamo da se takvim radnjama narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu isključena ni ozljeđivanja, naročito osoba mlađe životne dobi. Onaj tko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.
U slučaju činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreći novčane kazne za počinitelje istih u iznosu od 200,00 do 600,00 KM, a za roditelje, odnosno, usvojitelje ili staratelje djeteta do 14 godina od 300,00 do 900,00 KM.
Da bi se ova štetna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice Uprava policije MUP-a Županije Posavske je po ovoj problematici putem nadležnih organizacijskih jedinica poduzela planske aktivnosti preventivnog i represivnog karaktera.
S tim u vezi, apeliramo na građane da izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava, kako ne bi time činili prekršaje, te spriječili eventualno ozljeđivanje osoba, kao i druge neželjene posljedice, sa posebnim naglaskom onemogućavanja pojave uporabe tih sredstava od strane djece i malodobnika.
GLASNOGOVORNIK UP MUP-a ŽP
Zdenko Ćubel