OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA 104. HVO BRIGADE

Domaljevac-Šamac Orašje Posavina
Trodnevnim sadržajima koji se danas završavaju polaganjem vijenaca uz Spomen obilježje u Orašju i na Mezarju, 104 HVO brigada obilježava 29. obljetnicu. Koordinacija udruga iz Domovinskog rata općine Domaljevac-Šamac (Obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatski vojni invalidi DR-a, Dragovoljci i veterani i Nositelji ratnih odličja HVO-a), na dostojan način, kako to i dolikuje obljetnici, obilježavaju rođendan postrojbe prije svega u znaku sjećanja na poginule i umrle branitelje.
104. HVO brigada, brojala je oko 2.000 pripadnika, 158 branitelja je živote položilo za obranu svojih domova, a njih oko 700 je ranjeno. Središnji sadržaji organizirani za obljetnicu započeli su u Domaljevcu u župnoj crkvi, svetom misom za poginule i umrle branitelje u Domovinskom ratu, koju je predvodio župni vikar fra Marinko Živković. Nakon mise zapovjednici i branitelji 104. brigade HVO-a kretali su se u počasnom postroju.
Potom su vijence uz Spomen obilježje u Domaljevcu položila brojna izaslanstva, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, županijskih i općinskih institucija, vojske, policije i stranačka izaslanstva. Uz ostala izaslanstva vijenac je položilo i izaslanstvo RH koje je predvodio Željko Radovanović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda, kao i vojni diplomatski predstavnik BiH u RH brigadir Mato Đukić iz Domaljevca. Predstavnici braniteljskih udruga i Općine Domaljevac-Šamac položili su vijence i zapalili svijeće i uz Spomen obilježja Grebnicama, Baziku, Novom Selu, Hrvatskoj Tišini i Hasiću. Svete mise za poginule i umrle branitelje služene su u Župnoj crkvi sv. Ane u Domaljevcu, Župnoj crkvi Sv. Jakova Markijskog u Grebnicama i Filijalnoj crkvi u Gornjem Hasiću.
Održana je i Svečana akademija „104. HVO jučer , danas, sutra“ u Hrvatskom domu. Prigodna obraćanja tijekom svečane akademije u Domaljevcu uputili su načelnik općine Stjepan Piljić, ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić, pukovnik Željko Radovanović i jedan od ratnih zapovjednika Joso Leovac-Los.
-„U ime Vlade Županije Posavske i svoje osobno, čestitam 29. obljetnicu 104 HVO brigade“, kazao je u prigodnom obraćanju za obljetnicu postrojbe ministar branitelja u Vladi ŽP na svečanoj akademiji u Domaljevcu. –„Nikada nećemo dozvoliti da bude iskrivljeno slovo naše herojske obrane ovoga krvlju natopljenog posavskog kraja. Vječno ćemo se sjećati naših branitelja koji su živote dali za svetu zadaću u obrani naših domova. Okosnica obrane ovoga kraja bile su sestrinske 106. HVO oraška i 104. HVO domaljevačko-šamačka brigada, a ovakvim obljetnicama oživljavamo sjećanja na te herojske dane obrane Posavine“, poručio je ministar Kopić. Čestitkama obljetnice pridružio se i pukovnik Željko Radovanović, te jasno poručio, -„Dok smo živi uz vas smo i sve što možemo pomoći, mi smo na raspolaganju, a na kraju svečane akademije obratio se i jedan od ratnih zapovjednika Joso Leovac-Los, podsjećajući na herojski ratni put postrojbe.
Predstavnici braniteljskih udruga i Općine Domaljevac-Šamac jučer su položili vijence i zapalili svijeće i uz Spomen obilježja Grebnicama, Baziku, Novom Selu, Hrvatskoj Tišini i Hasiću. Svete mise za poginule i umrle branitelje služene su u Župnoj crkvi sv. Ane u Domaljevcu, Župnoj crkvi Sv. Jakova Markijskog u Grebnicama i Filijalnoj crkvi u Gornjem Hasiću. Program obilježavanja 29.obljetnice 104. brigade HVO-a završit će danas u Orašju, polaganjem vijenaca kraj Spomen obilježja u parku i na gradskom Mezarju.
Može biti slika sljedećeg: stoji i na otvorenom
Opis nije dostupan.