Brčko: Gradonačelnik Kadrić najavio novi program mjera pomoći privredi

Posavina

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić organizovao je danas sastanak s predstavnicima Udruženja ugostitelja Brčko distrikta BiH na kojem je razgovarano o njihovim zahtjevima koji su nužni za opstanak ugostiteljstva i očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije korona virusa, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.

S obzirom na činjenicu da pandemija traje već više od godinu dana i da su ugostitelji suočeni s nizom problema istakli su kao osnovne zahtjeve:

  • Oslobađanje plaćanja zakupnine zakupaca javnih površina
  • Oslobađanje plaćanja zakupnine zakupaca poslovnih prostora u vlasništvu grada kao i subvencioniranje odgovarajućeg iznosa zakupnine zakupaca koje ugostitelji plaćaju za prostore koje zakupljuju od drugih pravnih i fizičkih lica
  • Subvencioniranje obaveza na plate radnika u ugostiteljstvu (porezi i doprinosi)
  • Usklađivanje svih mjera s okolnim gradovima (radno vrijeme, ograničenje broja gostiju u lokalu i za istim stolom), a radi zaštite konkurencije i onemogućavanja koncentrisanja većeg broja ljudi na istom mjestu
  • Oslobađanje plaćanja usluge odvoza smeća za sve vrijeme zatvaranja ugostiteljskih objekata, kao i srazmjerno smanjenje računa za predmetnu uslugu u periodu ograničavanja radnog vremena.

Gradonačelnik Esed Kadrić istakao je da je Brčko distrikt BiH u proteklom periodu isplatio oko 8.800.000 konvertibilnih maraka za pomoć privredi pogođenoj pandemijom te najavio da je u pripremi prvi program pomoći za ovu godinu koji će biti isplaćivan sukcesivno, po mjesecima, a za šta je osigurano inicijalno 1.500.000 KM  u budžetu za 2021. godinu.

„Pri donošenju odluka na Kriznom štabu uvijek mislimo kako na zdravstveni sektor tako i na sektor privrede, kako bismo djelovali najbolje moguće u datom trenutku. Izanalizirat ćemo sve vaše prijedloge da bismo vidjeli u kojim pravcima još možemo djelovati s ciljem očuvanja, a kasnije i oporavka sektora ugostiteljstva i turizma“, rekao je gradonačelnik Kadrić.

Predstavnici ugostitelja zahvalili su gradonačelniku Kadriću na prijemu, naglašavajući da je ovo prvi zvanični susret koji je organizovan s donosiocima odluka, od početka pandemije.

„Drago nam je što ste imali razumijevanja da porazgovarate s nama i čujete naše zahtjeve. Svjesni smo okolnosti da se određene mjere moraju donositi i poštovati i mi ih ne izbjegavamo, ali ne možemo sami, s obzirom da smo pretrpjeli velike gubitke. Potrebno je da djelujemo odgovorno zajedno s vama, ali i s građanima“, zaključili su predstavnici ugostitelja.