MAXHOF ULAŽE 10 MILIONA KM

Vijesti

Planira centar proizvodnje i distribucije i za Evropsku uniju

Uložiće 10 miliona KM: Proizvođač kućanskih aparata gradi novi pogon u BiH

U poduzetničkoj zoni u Orašju, među najbolje uređenim u Federaciji BiH, nalazi se kompanija Maxhof, posebna ne samo po milionskim ulaganjima (tačnije dosadašnjih pet miliona KM uloženih vlastitih sredstava) nego je posebna i po vlasniku Ivici Turzi, piše Večernji list BiH.

To ne iznenađuje jer Turza je privrednik svjetskog kalibra sa singapurskom adresom, kompanijama u Njemačkoj i Švicarskoj, no odabrao je Posavinu za mjesto koje planira za centar proizvodnje i distribucije sitnih kućanskih aparata brenda Maxhof ne samo za BiH već i za Evropsku uniju.

O investiciji je za Večernji govorio Jozo Puškarić, izvršni direktor grupacije Maxhof grupe jer Turza negdje u Aziji sklapa nove poslovne ugovore.

Krenuo je od Siemensa, a nastavio u Švicarskoj gdje je osnovao svoju

Osim vlastitog, Turza zastupa još neke svjetske brendove iz Azije i Evrope.

Na velikom gradilištu u poduzetničkoj zoni u Orašju niče veliki poslovno-proizvodni objekat te kompanije koji bi trebao ovoga ljeta biti i završen.

No Turza ne gubi vrijeme dok niče velika građevina (objekat od 3200 metara kvadratnih) – proizvodnja i distribucija rade u iznajmljenim prostorima u Orašju.

kompaniju. Radio je za američki fond koji ga je uputio prema Singapuru gdje je projekat usmjerio na azijsko tržište, a odatle je krenula ideja za pokretanje proizvodnje u Orašju – kaže nam Jozo na gradilištu gdje su u punom jeku završni radovi na poslovno-proizvodnom objektu, gdje bi trebao ovoga ljeta krenuti dio proizvodnje.

Na upit zašto Orašje kao mjesto ulaganja, odgovor je jednostavan: supruga je porijeklom iz Posavine, nekoliko su godina tu dolazili na odmor i kada je Ivica poduzetničkim očima vidio odličnu lokaciju poduzetničke zone u Orašju, blizinu veza s EU-om, povoljne uvjete i uređenu infrastrukturu, odluku je, kaže Jozo, lako donio.

– Cilj je cjelokupnu proizvodnju sitnih kućanskih aparata i distribuciju raditi iz Orašja preko sestrinske tvrtke koju smo ovih dana otvorili u susjednoj Županji koja će raditi distribuciju naših proizvoda za RH i područje EU-a. Idemo usporedno s nekoliko projekata. Već smo prisutni na 500 prodajnih točaka u BiH. Kako bismo zadovoljili kvalitete proizvodnje i distribucije naših proizvoda u BiH, RH i ostalim zemljama EU-a, gradit ćemo i jedan objekt skladišnog prostora do 10.000 metara četvornih. Investicija se širi do planiranog financijskog iznosa i dosega od čak 10 milijuna KM. Krajem ljeta planiran je završetak objekta u cijelosti, a onda se kreće odmah s dijelom proizvodnje, sklapanjem uređaja u Orašju, pa i zapošljavanjem djelatnika. Uredski prostor od 550 metara četvornih govori o modernim uvjetima rada – kaže Puškarić.

Kvalitetan život

– Nisam došao u Posavinu samo zbog dobiti, nego i da ostane nešto trajno iza mene, da doprinesem razvoju zajednice. Želja mi je doprinijeti ostanku u Posavini uz kvalitetan život i uvjete koji će ljude zadržati u ovom prekrasnom kraju – kratko je iz Singapura poručio Turza.