NOĆ KOŠARKE U ODŽAKU

Vijesti

Noć košarke u Odžaku
U sklopu obilježavanja Dana zaštite okoliša u organizaciji Vlade Županije Posavske te resornog Ministarstva prometa, veza i zaštite okoliša i Vijeća mladih sa ekološkom udrugom  u Odžaku je tokom vikenda organizovano druženje  sportsko ekološkog karaktera. U petak je organizovana ekološka radionica na otvorenom gdje su se djeca kreativno družila i radili zadatke sa ekološkom tematikom. Volonteri Vijeća mladih su organizirali i promo štand sa anketnim upitnikom o problematici ekologije i inicijativom za uspostavljanje eko zaštitne zone “bara Starača.” Otvorenju kreativne eko radionice prisustvovali su načelnica općine Odžak Nada Ćulap sa predsjednicom vijeća Nasihom Torić  te ministri u Vladi Županije Posavske Anes Osmanović i Pero Radić.

Tokom vikenda je organizovan sportsko zabavni program ulične košarke sa specijalnim terenom izrađenim od reciklirane plastike gdje su zainteresirani mogli isprobati teren i svoje vještine košarke na platou ispred Centra za kulturu u Aleji mira u Odžaku.
U subotu je organizran turnir u košarci gdje su učešće uzele ekipe iz raznih krajeva BiH. Tokom cjelodnevnog natjecanja učestvovale su ekipe: Club Ambar Brod, Lounge bar Fargo, 3×3 Brčko Fair Play, Inving Prijedor, JD GYM Šamac, Ranč Dugić Modriča, Tutti Frutti i domaća ekipa Peplast Odžak.


Ljubitelji košarke su mogli vidjeti zanimljive utakmice, a finale je bilo poslastica za veliki broj gledatelja koji je okupio ovaj događaj.
Finale su odigrale odlične ekipe Lounge bar Fargo Prnjavor i Inving Prijedor a pobjedu u dramatičnoj završnici odnjela je ekipa Lounge bar Fargo. Domaća ekipa Pe plast Odžak je nagrađena priznanjem za požrtvovnost i fer play.

Raduje nas veliki odaziv na dane ekologije, cilj nam i jeste promocija i jačanje svijesti o zaštiti naše životne sredine. Pohvalio bi vrijednu ekipu ekološke udruge pri Vijeću mladih koja neumorno radi na promociji ekoloških tema i događaja kao što je ovaj. Dosta se uradilo tokom ovih godina uprkos pandemiji, a ponosni smo što smo zajedno sa općinom Odžak i komunalnim poduzećem uspjeli riješiti problem deponije smeća u Odžaku te sada nemamo deponije smeća koja je bila par stotina metara udaljena od centra grada. Smeće se vozi na regionalnu deponiju Doboj gdje se ekološki tretira dok je u planu  pokretanje izgradnje modernog reciklažnog dvorišta.
Stalni problem predstavljaju divlje deponije gdje nesavjesni građani odlažu otpad te stoga u svakoj prilici je važno ukazivati na ekološku svijest naših građana, jer mi druge sredine za život nemamo. Prirodu smo posudili od generacija iza nas i moramo je čuvati za našu djecu i unuke.
Svim građanima našeg kantona sretan Svjetski dan zaštite okoliša kazao je ministar prometa, veza i zaštite okoliša Anes Osmanović.