GABRIJELA DŽIJAN, UČENICA 4. RAZREDA OPĆE GIMNAZIJE ŠC FRA MARTINA NEDIĆA – ORAŠJE I MARIJA HRSKANOVIĆ UČENICA 4 RAZREDA MEDICINSKIH TEHNIČARA SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE ORAŠJE DOBITNICE VISOKOG PRIZNANJA NA RADOST I PONOS SVOJIH RODITELJA, NASTAVNIKA I ŠKOLE, ALI I CIJELE ZAJEDNICE!

Vijesti

I ove godine nagrađeni najbolji učenici u FBIH

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u Sarajevu je, u utorak, 14.12.2021. godine, održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2020/2021. godini.

Jednokratnom novčanom nagradom podržano je ukupno 60 učenika, odnosno po 30 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, iz svih 10 kantona Federacije BiH (po 3 osnovnoškolca i srednjoškolca iz svakoga kantona), a ovaj program je realiziran u saradnji sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja, koja su bila zadužena da nominiraju najbolje učenike osnovnih i srednjih škola sa područja svojih kantona, i to prema kriterijima koje je utvrdilo Ministarstvo.

Školama koje pohađaju nagrađeni učenici također su dodijeljena priznanja, i to za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika ka putevima utemeljenim na znanju, a priznanja je primilo ukupno 57 osnovnih i srednjih škola.

Najboljim učenicima osnovnih škola nagrade je uručio premijer Federacije BiH Fadil Novalić, učenicima srednjih škola pomoćnica federalnog ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić, dok je priznanja za škole dodijelio sekretar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti Alden Kajtaz. Nagrađivanjem i promoviranjem najboljih učenika u Federaciji BiH želi se pružiti podrška učenicima da ustraju u marljivom radu i učenju, kako bi i u narednim godinama nastavili nizati uspjehe na radost i ponos svojih roditelja, nastavnika i škola, ali i cijele zajednice.

Manifestacija je samo jedan od vidova podrške ovog Ministarstva unapređenju kvaliteta obrazovanja i stvaranju boljih uvjeta za odgoj i obrazovanje sve djece i mladih u Federaciji BiH. Kriteriji za izbor najboljih učenika se nisu fokusirali samo na akademska postignuća. Naime, za razvoj jednog prosperitetnog demokratskog društva potrebni su građani koji će pored akademskih znanja posjedovati i druge kvalitete, uključujući razvijene komunikacijske i socijalne vještine, ali i osjećaj za društvenu odgovornost i humanost, afirmirajući na taj način ne samo obrazovnu, nego i odgojnu ulogu škole. Dakle, prilikom izbora najboljih učenika spektar kriterija bio je veoma širok.

Pored uspjeha u učenju, razmatrani su i ostvareni rezultati na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti, kao i doprinos realizaciji aktivnosti koje razvijaju empatiju, vještine kritičkog mišljenja, inovativnost, kreativnost, poduzetništvo i zdrave životne stilove putem nastavnog, vannastavnog i vanškolskog angažmana učenika. Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke posljednjih 15 godina organizira ovu „promociju znanja i postignuća učenika“. Prethodno, to je bila manifestacija „Znanjem u budućnost“, a već šestu godinu organizira se Manifestacija nagrađivanja najboljih učenika u Federaciji BiH. Iznimka je bila prošla 2020. godina, kada zbog pandemije Covid-19 nismo bili u mogućnosti organizirati samu manifestaciju, ali su najbolji učenici ipak bili nagrađeni.