Završila trodnevna manifestacija „Dani Tolise 2020“

Kultura Posavina

Zajedničkim koncertom KUD-a „Kralj Tomislav“ iz Tolise i KUD-a „Stari hrast“ Novi Travnik, sinoć je u Tolisi završila manifestacija „Dani Tolise 2020“, koju Zaklada Terra Tolis, od 2007.godine organizira s velikim uspjehom. I ove godine, usprkos  epidemiji koronavirusa, domaćini su ostali ustrajni u želji da ne prekidaju lijepu i hvalevrijednu tradiciju organiziranja jedne od najznačajnijih manifestacija te vrste u ŽP.  Prepoznatljivi kao složni, marljivi i ustrajni domaćini, svojski su se potrudili da i ove godine kroz manifestaciju provijava duh umjetnosti, kulture, sporta, zabave i naravno miris posavskih delicija.

Manifestaciju je otvorio predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je šesti put za redom pokrovitelj Dana Tolise i uvijek je kaže, u Posavinu rado dolazio, širio pozitivnu priču o Tolisi, ljudima i običajima ovoga kraja. Poticao je i promovirao ideju o zbližavanju ljudi, čuvanju tradicije, ostanku, opstanku i progresu u Bos.Posavini i u domaćinima budio pozitivne ideje. Stoga je Vijeće MZ Tolisa prihvatilo prijedlog Zaklade Terra Tolis i Marinka Čavaru proglasilo počasnim građaninom Tolise.

-„Čestitam hrabrim organizatorima da ste i ove godine ustrajni u organiziranju Dana Tolise, usprkos činjenici da su otkazana svjetska i europska natjecanja, pa čak i Olimpijada. Drago mi je da s vama mogu dijeliti radost manifestacije  i u Posavinu doći ozarena srca i pune duše. Volim osjetiti duh ovog „usprkos“ uz kojeg ste prošli sve teškoće kroz koje su prošle i generacije koje su vam ostavile ovu zemlju i običaje“, istaknuo je Marinko Čavara i poručio, -„Prisjetimo se strašnog rata i velikih žrtava za obranu ovih prostora, velike poplave koja je napravila neprocjenjivu štetu, sagledajmo aktualnu situaciju kada kompletne obitelji odlaze iz naših krajeva, ali i zahvalimo svima koji u ovom teškom vremenu ostvaruju gospodarsku aktivnost i stvaraju uvjete za rad, te doprinose da puno manje osoba i obitelji razmišlja o odlasku. Usprkos svemu ovome, vi nastojite očuvati duh, tradiciju i kulturnu baštinu, stoga potpora vašem radu nikad ne smije biti upitna“, naglasio je Marinko Čavara, osvjedočeni prijatelj i promicatelj Tolise, toliškoga kraja i čitave Bosanske Posavine.

Budući da su Dani Tolise održani u vrijeme posebnih mjera Kriznog stožera civilne zaštite, predsjednik Zaklade Terra Tolis i predsjednik organizacijskog odbora Daniel Dominković, u svojem obraćanju na svečanosti otvorenja, govorio je o tome kako je protekla priprema ovogodišnjih Dana Tolise. –„Bilo je čak razmišljanja da se ova manifestacija uopće i ne održi, ali smo svi zastali i zapitali se „Treba li život stati i treba li tek tako popustiti i predati se „pritisku“, kazao je predsjednik organizacijskog odbora Daniel Dominković. Ipak, vođeni idejom da je ova manifestacija opstala 13 godina za redom i da se s problemima treba suočavati, odlučili su i ove godine organizirati Dane Tolise. Dominković je naglasio kako je u svakom članu organizacijskog odbora proradila doza posavskog inata koji ne dopušta da se nešto ne učini, nego ih još više motivira i tjera naprijed. Puni entuzijazma, ističe Dominković, nastavit će širiti pozitivne priče o Danima Tolise i toliškom kraju.

Gvardijan Franjevačkog samostana  i župnik župe Tolisa fra Mario Jurić je čestitao domaćinima koji su unatoč nedaćama, uspjeli organizirati nešto skraćene Dane Tolise koji će na svoj način ostati upamćeni kao posebni od svih dosadašnjih. –„Drago mi je da je sve započelo s dodjelom književne nagrade i poručio bih svim piscima da ustraju u pisanju, jer znanje je moć, a knjiga je ono što će čovjeka odvesti u bolju i ljepšu budućnost“, poručio je fra Mario. Općinski načelnik Stanko Vincetić  je čestitao domaćinima, te izrazio zadovoljstvo da su unatoč svim nepoznanicama pronašli formulu za organiziranje veličanstvene manifestacije.  –„Nije se znalo prije 15 dana hoće li mjere biti strožije, ali ste ipak bili uporni da očuvate tradiciju i zadržite kontinuitet i uvjeren sam da će Dani Tolise iduće godine biti bolji od svih do sada“, naglasio je načelnik Vincetić.

U ime Vlade ŽP predsjednik Đuro Topić nije štedio pohvale na račun domaćina koji mogu biti lijep primjer svim sredinama u Posavini da se običaji, kultura i tradicija mogu očuvati na suvremen način. –„Zaklada to uspješno radi već 14-tu godinu i zadovoljstvo je pomoći organizaciju manifestacije. Izazovno je vrijeme koje mi živimo i generacije prije nas, stoga vjerujem da ćemo i ovom izazovu odgovoriti na najbolji način, dostojanstveno kako to zaslužuju kultura i tradicija ovoga područja“, rekao je Topić.

Uz navedene uzvanike na svečanosti otvorenja bili su Blaž Župarić predsjednik Skupštine ŽP, ministri u Vladi ŽP Željko Nedić i Marijan Kopić, predsjednik OV Orašje Mario Oršolić i brojni drugi gosti, a kao i svih prethodnih godina uz manifestaciju je bio medijski pokrovitelj Radio Postaja Orašje.

Na svečanosti otvorenja uručena je Književna nagrada „fra Martin Nedić“, hrvatskom pjesniku iz Neuma Peri Pavloviću za zbirku pjesama „Križ, tvoj štit“., a kroz trodnevnu manifestaciju posjetitelji su mogli pogledati izložbu fotografija „Smotra folklora 2007. -2019.“ Glazbenim izvedbama program otvorenja su upotpunili Tea Dominković, Magdalena Arlović i profesorica glazbe Marija Nedić.  Drugi dan manifestacije bio je u znaku natjecanja u starim sportovima, popularne „Igrarijade“, te natjecanja u kuhanju fiša i čobanca, a organizatori su zadržali i tradiciju Memorijalnog odbojkaškog turnira Čarli i Žiri. Svi najavljeni sadržaji održani su uz pridržavanje mjera Kriznog stožera i s ograničenim brojem posjetitelja.

(radioorasje.com)