U Vladi Županije Posavske visoka izaslanstva Države Izraela i Republike Hrvatske

Posavina

Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić primio je danas (20.04.) u Vladi ŽP u Orašju visoka izaslanstva Države Izrael i Republike Hrvatske. U radnoj posjeti bili su veleposlanik Noah Gal Gendler sa suprugom Liron Gal Gendler Zack. Izaslanstvo Republike Hrvatske predstavljali su diplomatski savjetnik Veleposlanstva RH dr. sc. Mladen Glavina, prvi tajnik Veleposlanstva RH Mihael Tomšić i voditelj Ureda Hrvatske gospodarske komore u Veleposlanstvu RH u BiH Nikica Pažin.
Razgovori su najprije vođeni u uredu predsjednika Vlade ŽP Topića koji je visoke goste upoznao sa prostorom Županije Posavske i njenim potencijalima. Na proširenom sastanku u Vladi ŽP nazočili su i ministar financija Mijo Stanić, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić i direktor Ureda za razvoj i europske integracije Franc Kljajić. Glavna tema bili su projekti zajedničke razvojne suradnje na relaciji Bosna i Hercegovina–Izrael- Republika Hrvatska, u kojoj svoju razvojnu šansu vidi i Županija Posavka.
Moguća trilateralna suradnja značila bi razmjenu stručnosti i iskustva izraelskog MASHAV-a razvojne agencije s županijama u području upravljanja vodnim resursima (i s tim u vezi) i malim i srednjim poduzećima (uključujući srodne sfere kao što su: inovacije, poduzetništvo, novoosnovana poduzeća, osnaživanje žena, ruralni turizam). Cilj je u ovom trenutku prikupiti više informacija kako bi se odlučilo o okviru za buduću suradnju između stranaka, prvo putem webinara, a kasnije slanjem izraelskih stručnjaka na terenske misije za obuku i savjetovanje, istaknuto je tijekom sastanka u Orašju.

Nakon sastanka u izjavi za medije izraelski veleposlanik Noah Gal Gendler je kazao:
Velika nam je čast da smo ovdje. Sastanak je bio izuzetno dobar, vrlo jasan, a ljudi sa kojima smo razgovarali znaju točno što treba uraditi kako bi se područje razvijalo. Mi ćemo ponuditi neke naše prijedloge u suradnji sa našim partnerima iz Vlade RH, partneri iz Županije Posavske odlučit će jesu li to projekti koji su vam potrebni, a onda ćemo zakazati i vremenske okvire. Potencijal ovoga područja je ogroman i možemo dosta zajednički uraditi.

Predsjednik Vlade ŽP Topić je nakon posjete izaslanstava Izraela i Republike Hrvatske zahvalio gostima na dolasku te naglasio:
Imali smo čast primiti visoka izaslanstva. Razgovarali smo o nekoliko važnih tema za ovo područje gdje nam iskustva iz Izraela, kada je u pitanju unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje osobito u sustavu navodnjavanja, te inovacije u malom i srednjem poduzetništvu, mogu pomoći u unaprjeđenju našeg područja. Takvim projektima osigurali bi konkurentnost posavskih poljoprivrednih proizvođača. Zahvaljujem na dolasku, interesu za ovaj kraj i očekujem nastavak suradnje. Zahvaljujem i veleposlaniku RH koji je suinicijator ovih obilazaka nekoliko županija u Federaciji BiH, no iz zdravstvenih razloga nije mogao doći u Orašje, kazao je predsjednik Topić.

U izjavi za novinare diplomatski savjetnik Veleposlanstva RH dr. sc. Mladen Glavina je naglasio:
-Drago nam je da možemo pomoći u ovoj trilateralnoj suradnji između Republike Hrvatske, Države Izrael i Bosne i Hercegovine. Suradnja sa Državom Izrael nama je vrlo važna zbog impresivnih potencijala i njihovog znanja koje je globalno priznato. U tom smislu smatramo da Hrvatska i Država Izrael mogu doprinijeti razvoju BiH, njenom gospodarstvu i prije svega primarnim područjima kao što su poljoprivreda, razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Čast nam je da RH stoji spremna pomoći BiH i županijama. Vlada RH već je izdvojila određeni dio novca konkretno za ovu godinu međutim, nadamo se i ciljamo na dugoročne projekte sa državom Izrael i županijama, i spremni smo u tom smislu pomoći sa puno više sredstava.