U OŠTROJ LUCI OBILJEŽENA 29.OBLJETNICA “BOJA NA GALIĆIMA”

Vijesti
U Mjesnoj zajednici Oštra Luka danas je obilježena 29.obljetnica „Boja na Galićima“, jedne od najkrvavijih bitaka ovoga kraja u Domovinskom ratu. Najveći događaj u Domovinskom ratu, koji je odredio budućnost cjelokupne obrane Oraške Posavine , kao i naroda u ovoga kraja Bosanske Posavine, obilježen je u nazočnosti velikog broja branitelja i mještana O.Luke i susjednih mjesta, ratnih zapovjednika i prijatelja Posavine. Sadržaji su bili posvećeni sjećanju na stradale heroje Domovinskog rata, uglavnom mlade ljude iz Oštre Luke, osobito petoricu koji su na današnji dan položili svoje živote na oltar Domovine, a to su: Luka Arlović- Luks, Mirko Kopić- Šicer, Tunjo Krištić- Kone, Đuro Grgić- Klarin i Tunjo Oršolić- Tuna.
Program je započeo u filijalnoj crkvi svetog Leopolda Mandića u O.Luci, svetom misom za sve poginule i umrle branitelje, nakon čega su kraj Spomen obilježja održani središnji sadržaji obilježavanja 29.obljetnice Boja na Galićima. Brojna izaslanstva: ispred MZ O.Luka, ratni zapovjednici postrojbi O.Luka i Tolisa, braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, Vlade ŽP i Općine Orašje i stranačka izaslanstva, položila su vijence i upalili svijeće kraj središnjeg Spomen obilježja. Molitvu opijela poginulim i umrlim braniteljima predvodio je župnik vlč. Zlatko Ivkić.
–„Naša zadaća je osigurati djeci pretpostavke za ostanak na ovim prostorima, bez obzira na cijenu koju moramo platiti i koju smo plaćali. Stoga neka ova spomen obilježja i Spomen soba, budu zalog očuvanja dostojanstva i digniteta Domovinskog rata. Nikada nećemo napustiti svoj kućni prag, jer što će nam sva bogatstva svijeta bez dostojanstva“, poručio je ministar branitelja Marijan Kopić.
Vlada ŽP je pokrovitelj obilježavanja značajne obljetnice u O.Luci, a svečanosti je nazočio i Đuro Topić predsjednik Vlade ŽP sa ministrima koji je naglasio kako je Boj na Galićima bio prekretnica i pokazala da se možemo oduprijeti znatno jačem neprijatelju. –„Bitka je vratila vjeru i snagu našem narodu koji ostao ovdje, kao i onima koji su se počeli vraćati iz izbjeglištva. Drago nam je biti domaćin svim braniteljima i svim izaslanstvima koji su došli pokloniti se poginulima na današnji dan, kao i svim žrtvama“, istaknuo je predsjednik Topić.
Osim u Domovinskom ratu, Oštra Luka je podnijela veliku žrtvu i u Drugom svjetskom ratu. U čast poginulim, nestalim i ubijenim sumještanima u tom ratu, danas je upriličeno otkrivanje Spomen ploče postavljene na pročelju mjesnog Doma, na kojoj je ispisano 141 ime, čije sudbine nisu bile javno obznanjene iz razloga šutnje i komunističke diktature. –„To su bili Hrvatski vojnici koji su branili i čuvali našu Domovinu i civili koji su bez razloga, prisilno odvođeni iz svojih domova, ostavljajući obitelji, žene i djecu. Na žalost to su bili zloglasni marševi smrti ili križni put s kojeg se više nikada nisu vratili i na kojem su smrtno stradali na razne načine, samo zbog toga što su bili Hrvati. Posebna mi je čast i zadovoljstvo što smo danas otkrili Spomen ploču i što je pokrovitelj ovoga projekta Ministarstvo branitelja ŽP, čime sam ispunio svoje obećanje dano na ovom mjestu prije godinu dana.“, naglasio je uz ostalo ministar branitelja Marijan Kopić.
(radioorasje.com)