Srijeda, 12 Juna, 2024

SAVA KAO INSPIRACIJA ZA VELIKE HITOVE!

Orašje

Fahrudin Pecikoza jedan od najpoznatijih tekstopisaca u regionu nadahnuća za velike hitove pronalazi pokraj Save i Neretve.
Fahrudin Pecikoza:
Vrijeme sada uglavnom provodim u Orašju i u Hercegovini u Mostaru.

O svemu po malo govori za faktor Fahrudin Pecikoza.

Pecikoza: Poslije Nenadića Forto izgleda kao da je Maradonu zamijenio Radeljaš

Fahrudina Pecikozu, jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih tekstopisaca, ali i zastupnika u Skupštini KS, nakon kraćeg zatišja čeka plodonosna muzička jesen.

Kako nam je rekao u telefonskom razgovoru, vrijedno radi i piše, što će publika moći da čuje u narednoj sezoni.

– Radim za Halida Bešlića, Lexington band, Harija Varešanovića, uglavnom moja standardna ekipa. Bila je korona i nikome nije bilo ni do čega, ni do snimanja. Nije bilo primjereno izbacivati pjesme jer objaviš dobru pjesmu, a ne možeš nastupati. Ja uglavnom pišem dobre pjesme i onda napravim hit, a pjevač ne može nastupati sada – kaže za Faktor Pecikoza.

Već trideset i pet godina ubire prihode od autorskih prava, tako da nije siguran od koje pjesme je najviše zaradio, mada je “Prsten i zlatni lanac” jedan od njegovih najdugovječnijih hitova, jednako popularan i slušan i danas kao i davne 1987. godine kada je objavljen na albumu “Strah me da te volim”.

– Uglavnom su najveće uspješnice Harijeve pjesme. Od autorskih prava na “Prsten i zlatni lanac” mogao se kupiti jedan dobar stan. Tada je prodato 800 hiljada ploča tog albuma. Kasnije emitiranje, vrćenje po radiostanicama i koncertima, ta pjesma kontinuirano donosi novac već više od 30 godina – nastavlja tekstopisac.

Prema njegovom mišljenju, korona je preuzela primat u svemu, a trenutno su na snazi velike turbulencije na političkoj sceni.

– Ništa specijalno u politici. “Trojka” loše radi, nemam komentar. Ne mogu komentarisati jer ništa ne rade. Ne znam šta oni rade. Uglavnom se bave javnim preduzećima, oni to smatraju plijenom. Oni smjenjuju sve redom, bez obzira na to da li neko dobro radi ili ne, bez ikakvih kriterija. Vidi se da je njihova kompletna priča bila laž, o nestranačkim ljudima, o ekspertnoj Vladi su slagali narod. To je jedna brutalna laž. Računaju da narod ima pamćenje kao zlatna ribica. Prvo su rekli i obećali narodu da će biti nestranački ljudi, a onda član SDP-a, član NiP-a postao direktor ovoga, postao direktor onoga. Ja se sjećam jer ne tako davno su to obećali – konstatuje Fahrudin.

Kako dodaje, članovi “Trojke” nemaju vremena da se bave čistoćom grada.

– Valja postaviti direktore, tendere… Šta njih briga za narod. Nisu donijeli nijednu odluku u korist građana, nisu shvatili da je otpad roba i da donesu zakon o upravljanju otpadom. S obzirom na njihovo obrazovanje i način na koji su došli na vlast, ne znaju to raditi. Poslije Marija Nenadića, premijer KS Edin Forto je kao da Maradonu zamijeni Radeljaš (Ferid Radeljaš, bivši fudbaler Sarajeva, op. a.). Marijo Nenadić je imao mandat kada je korona počela i kada su bili najžešći pritisci. Forto se, nažalost, pogubio. On je fin dečko, ali nije za toga. Sad se tek vidi kakva je Vlada Marija Nenadića bila i kako je sve funkcionisalo sa ministrima – kaže član i zastupnik SBB-a u Skupštini KS.

Osvrnuo se i na rad Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS).

– Skupštinu smo završili, bilo je dobro. Uvijek ima nezadovoljnih ljudi, ali opet se vraćam na to kada analiziraš nezadovoljstvo i ko je nezadovoljan, ja kažem: “Poslušajte njihove pjesme pa će vam biti jasno zašto su nezadovoljni”. Ja sam uzeo za pravo da odem na YouTube i poslušam pjesme tih ljudi koji se bune. Napišite dobre pjesme i nećete se buniti, nije do nas, do njih je – naglašava Pecikoza.

Vrijeme sada uglavnom provodi u Orašju i u Hercegovini u Mostaru.

– Neretva je čudo, a ribolov je najbolji – govori Fahrudin Pecikoza na kraju razgovora.