U ORAŠJU ODRŽAN GOSPODARSKI FORUM ZA OVDAŠNJE GOSPODARSTVENIKE

Vijesti
Gospodarska komora ŽP organizirala je danas u Orašju Gospodarski forum za ovdašnje gospodarstvenike, na kojem je bilo riječi o korištenju sredstava pomoći gospodarstvu od strane Vlada F BiH i ŽP, te drugih fondova, stimulaciji razvoja gospodarstva ŽP preko njemačke fondacije Coral Consulting Service. Također je razgovarano na temu suradnje s komorskim sustavom F BIH i Vanjsko trgovinskom komorom BIH, te epidemiološke situacije i procijepljenosti protiv koronavirusa u poduzećima u ŽP. Suorganizatori Gospodarskog foruma u Orašju bili su Vanjsko trgovinska komoro BIH, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike ŽP i Županijska bolnica, te Ministarstva gospodarstva i poljoprivrede ŽP i Općina Orašje. Cilj ovoga skupa je doprinijeti i aktualizirati ulaganja u gospodarstvo u ŽP.
„Investicijski fond Coral Consunting service, jedan je od najvećih u svijetu, a izabrao je našu ŽP između 5 regija zapadnog Balkana, zbog velikog gospodarskog potencijala i geostrateškog položaja. Naši gospodarstvenici imaju mogućnost sudjelovati na natječajima za ulaganja ovoga fonda, koji na raspolaganju ima više od 10 milijardi eura sredstava za ulaganja“, kazao je Zvonko Mišković, predsjednik Gospodarske komore ŽP. Direktor fonda nije osobno mogao doći u Orašje, zbog koronavirusa, ali se obratio putem video linka i odgovarao na postavljena pitanja gospodarstvenika. Mišković ističe kako su u zadnja dva tjedna na naše područje stigla još dva velika investitora, jedan otvorio poduzeće, a idući tjedan otvara se i nova firma, što znači i nova radna mjesta i još bolji napredak naše županije.
„Ministarstvo gospodarstva, rada i prostornoga uređenja ŽP posljednjih godina intenzivno radi na programima pomoći gospodarstvenicima, a u pripremi je i novi Zakon o poticajima gospodarstvu i do konca godine očekuje se Nacrt pred Vladom ŽP“, kazao je ministar Dragutin Živković. Ministar Živković je dodao kako su u zadnje tri godine ulaganja značajna, što je bilo i prethodnih godina. Tijekom 2019. godine više od 3 posto županijskih sredstava, putem javnih poziva su dodijeljena i plasirana gospodarstvenicima, što je financijski više od milijun i 250 000 KM. U 2020.godini dolazi do povećanja ulaganja i to više od 5 posto proračuna, odnosno više od 2 milijuna i 300 000 KM, a ove godine to je preko 4 posto ili milijun i 650 000 KM. -„Zahvaljujući ovim potporama nema značajnijeg pada poslovanja poduzeća i obrta u smislu aktivnog poslovanja, a trend pada zaposlenosti je zaustavljen i sada imamo i porast broja zaposlenih“, zaključio je ministar Živković.