Slijedi vrhunac hladnog vala, temperature u BiH će biti i do -18°C

Vijesti

Vikend su obilježile niske jutarnje temperature zraka i slab snijeg, a zimski uvjeti se nastavljaju i u zadnjoj sedmici januara širom BiH, a naročito u sjevernim i centralnim područjima.

Osim jako niskih jutarnjih temperatura, moguća je i pokoja pahulja snijega u Bosni. Na području Hercegovine preovladavat će umjereno oblačno i djelimično sunčano vrijeme.

Vrhunac hladnog vala je u utorak, 25. januara, kada se u pojedinim područjima minimalne temperature očekuju i do -18°C. Od sredine sedmice temperature će biti u porastu tako da će i Bosni tokom dana imati pozitivan
predznak. Vjetar slab sjevernog smjera će od srijede preći u južni smjer.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -8°C do -3°C u Bosni, na jugu zemlje do 0°C. Najviše dnevne temperature između -4 i 2 u Bosni, u Hercegovini 8 stepeni. Temperature će tokom sedmice lagano rasti tako da maksimalne mogu dosezati i do 12°C.

Početkom februara prema dostupnim prognostičkim materijalima očekuje se oblačno i nestabilno vrijeme. Vremenske prilike će biti primjerene godišnjem dobu na kalendaru. U većini krajeva u Bosni je izvjestan snijeg, a na području južne Hercegovine kiša.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -8°C i -3°C u Bosni, 4°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između -5 i 0 stepeni u Bosni do 6 u Hercegovini, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.