ORAŠJE OD DANAS ZVANIČNO GRAD!!

Vijesti

Dom naroda potvrdio zakon o proglašenju zakona o gradu Orašju.

Tim povodom za komentar upitali smo prof.Mehmeda Memiševića zastupnika u Skupštini, predsjednika OO SDA Orašje koji u dva mandata bio dopredsjednik Općinskog vijeća Općine Orašje.

Benefiti statusa grada mnogo će da znače, posebno potencijalnim investitorima.

Ovom prilikom čestitam svima dosadašnjim i sadašnjem načelniku i svima onima koju su u predhodnom periodu stvarali uslove za ostvarenje ovog svakako velikog uspjeha.

Mi kao narod ovih prostora mnoge stvari gledamo skeptično i sa rezervom tako da je i ovo pitanje imalo isti pogled.

Treba reći istinu, istinu koja kaže da nije bilo lagano stvoriti uslove koje podrazumijevaju jasne procedure definisane zakonom o lokalnoj samoupravi. Naprotiv, zahtjevale su ulaganje velikih napora.

Postoje promjene tehničke prirode koje nemaju neku posebnu težinu ,treba reći zbog javnosti da ovdje nema bojaznosti po bilo kojem pitanju od teritorije do administracije.

Radi se isključivo budućnosti gdje bi građani mogli dugoročno imati određenu korist od međunarodnih fondova koji se Orašju nude dobivanjem statusa grada.

Grad dobiva na važnosti značaju kako u BiH tako i u međunarodnim okvirima, prvenstveno u ravnopravnoj utakmicu za pristupanje projektnim fondovima, kao grad lakše ostvaruje partnerstava i pristupa svim drugim organizacijama.

Međutim, ključno je da se Orašje prepozna kao grad u programskim dokumentima koje usvaja Evropska komisija. Proširuje se potencijal Grada Orašja kao dobrog partnera u svim programima te indirektno olakšava sticanje prekograničnih partnera”,

Orašju bi mogao i trebao biti zanimljiv sektor koji je vezan za turizam , svakako za poljoprivredu ali treba obraditi pažnju i na fondove vezane za ekologiju. Sve navedeno treba da proširi sadržaj i da uvede novu dimenziju koja bi za naše sugrađane značilo ugodniji i kvalitetniji život.