Održana uspješna akcija CK Općine Orašje, pod motom „U Tjednu ljubavi, daruj krv“

Vijesti

Akcija Crvenog križa Orašje pod motom „U Tjednu ljubavi daruj krv“, održana u Sportskoj dvorani u Orašju, premašila je sva očekivanja organizatora i još jednom potvrdila kako je Orašje mala Općina, ali s velikim brojem humanista koji  su se uključili i podržali hvale vrijednu akciju. Uz predstavnike Zavoda za transfuzijsku medicinu F BiH, njih šestoro koji su iz Sarajeva stigli za ovu prigodu, u akciju su bili uključeni troje animatora i 10 volontera za darivanje krvi iz Crvenog križa Općine Orašje.

Prema podacima prof. Edine Pačuković, animatorice darivanja krvi i instruktorice prve pomoći, 101 osoba se odazvala njihovoj akciji, od toga je 85 osoba darivalo krv, a ostali zbog određenih nedostataka i zdravstvenih razloga nisu bili u mogućnosti darovati najdragocjeniju tekućinu.  Među darivateljima je bilo najviše maturanata iz dvije Srednje škole, te blizu 30 posto građana, volontera, profesora i drugih humanista, među kojima je bio i Marijan Mijatović -Banče koji je do sada 110 puta darivao krv.

–„Smatrali smo kako je ovaj tjedan poseban po darivanju, pa smo odlučili što drugo darivati od srca i iz ljubavi, nego krv. Uspješno smo odradili animacije u dvije Srednje škole u Orašju. Organizacija akcije zahtijevala je posebnu pripremu, jer je održana izvan zdravstvene ustanove, kako bi bili ispoštovani svi standardi i aktualne epidemiološke mjere. Osigurano je potrebno medicinsko osoblje, volonteri i svi uvjeti kako bi darivanje krvi proteklo u najboljem redu, a uz srednjoškolce sudjelovali su i brojni građani“, kazala je prof. Pačuković. Akciju su zajednički realizirali volonteri CK Općine Orašje i Zavod za transfuzijsku medicinu F BiH, uz potporu ŠC fra Martina Nedića Orašje.