Održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o pravobraniteljstvu

Posavina

U dvorani Skupštine Županije Posavske u Domaljevcu, 26.01.2021. godine, održana je Javna rasprava o Nacrtu Zakona o pravobraniteljstvu u Županiji Posavskoj koju je temeljem Zaključka Skupštine ŽP uputilo Ministarstvo pravosuđa i uprave Županije Posavske. Zakon o pravobraniteljstvu prezentirali su Pero Radić, ministar pravosuđa i uprave u Vladi ŽP, Marko Dujak, pomoćnik ministra – Sektor pravosuđa i Darija Putica, stručni suradnik za pravosuđe u Ministarstvu pravosuđa i uprave ŽP.

U skladu s izvanrednom situacijom, a u cilju sprječavanja širenja korona virusa (bolesti Covid-19), raspravi je nazočio manji broj sudionika. Među ostalim nazočili su Županijska pravobraniteljica Anamarija Čolić i općinski pravobranitelj Marijan Živković. Javnoj raspravi prisustvovao je i predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić.

-U Županiji Posavskoj trenutno je na snazi Zakon o pravobraniteljstvu („Narodne novine Županije Posavske“ broj: 9/08 i 8/13), a dosadašnja primjena ukazala je na postojanje određenih manjkavosti i nejasnoća pojedinih zakonskih odredbi, koje je neophodno ukloniti kako bi se osigurao efikasan i djelotvoran rad pravobraniteljstva. Slijedom navedenog Ministarstvo pravosuđa i uprave ŽP pristupilo je izradi novog Zakona o pravobraniteljstvu. Javna rasprava je bila konstruktivna uz kvalitetne prijedloge i sugestije koji će se uzeti u razmatranje, naglasio je Pero Radić ministar pravosuđa i uprave u Vladi ŽP.