ODRŽANA 23. SJEDNICA SKUPŠTINE ŽUPANIJE POSAVSKE

Vijesti
Skupština ŽP danas je u Domaljevcu održala svoju redovitu 23. sjednicu na kojoj su zastupnici razmatrali i usvojili svih sedam točaka današnjeg dnevnog reda. Na početku sjednice ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković iznio je podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ŽP, te naglasio kako je sa 12. prosincem, protiv koronavirusa cijepljeno ukupno 7.126 osoba, od toga 5.978 sa dvije doze. Dodao je kako ovo nije konačna brojka cijepljenih, jer naša Županija ne raspolaže podacima o cijepljenim osobama izvan ŽP.
Zastupnici su usvojili zakon o dopuni Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Temeljni razlog za donošenje ovoga zakona, pojasnio je ministar unutarnjih poslova ŽP Željko Nedić, jest proglašenje društvenih mreža, internet stranica, foruma i drugih internet platformi, javnim mjestom, kako bi se omogućilo efikasnije i zakonsko procesuiranje osoba koje putem interneta i društvenih mreža čine prekršaje iz oblasti javnog reda mira.
Zastupnici u Skupštini ŽP su danas usvojili i zakone o izmjenama Zakona o osnovnom i srednjem školstvu u ŽP. Ministrica Ana Andrić je kazala kako je temeljni razlog za izradu prijedloga i izmjena Zakona sadržan u činjenici definiranja pedagoške dokumentacije, neophodne za realizaciju odgojno obrazovne djelatnosti u srednjim školana u ŽP, te preciznije propisivanja programa pripravničkog staža i način polaganja.
Jednoglasnu potporu dobile su i Odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad Zavodom zdravstvenog osiguranja, Zavodom za javno zdravstvo i Službom za upošljavanje ŽP. U pojašnjenju Odluka navedeno je da se osnivačka prava prenose s Vlade na Skupštinu ŽP, kako bi se moglo odlučivati o Izvješćima o njihovom radu, a ne kao do sada, da zastupnici Informaciju o radu samo prime k znanju.
Na koncu je ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP Dragutin Živković ukratko predstavio Nacrt Prostornog Plana ŽP za razdoblje 2019.- 2039. Godina. Plan je detaljnije pojasnila Gordana Jović, predstavnica Instituta za građevinarstvo B.Luka, koji je i sačinio ovaj dokument. Skupština je jednoglasno prihvatila Nacrt kao dobar temelj za izradu ovog dokumenta i zadužila Vladu da u roku 90 dana organizira Javne rasprave u sve tri općine ŽP.
Predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, koji je predsjedavao današnjom sjednicom, ocijenio je rad ovog zakonodavnog tijela dobrim.
„Zastupnici su usvojili dopune Zakona o javnom redu i miru koje je predložila Vlada po kojima se sve internet stranice, društvene mreže i portali, smatraju javnim prostorom, te da će oni koji ugrožavaju i remete javni red i mir ovim putem, biti i sankcionirani. Radi se o dobroj dopuni, što je jedan iskorak u odnosu na dosadašnje stanje. Mislim da je naša županija prva koja je taj prostor proglasila javnim, za sve one koji se budu ogriješili o zakon. Zastupnici su skoro jednoglasno podržali ovakve dopune, što je dokaz da Vlada ide u dobrom smjeru i želimo sankcionirati sve koji budu pravili probleme po tom pitanju. Mnogi će sada razmisliti prije nego što počnu pisati neprimjerene stvari koje vrijeđaju dostojanstvo pojedinih osoba, a od sankcija neće biti izuzet nitko, pa ni najveći dužnosnici u ŽP i dobro je da su zastupnici podržali takvu dopunu. Spomenuto je i vršnjačko nasilje koje se događa i kod nas, te će biti znatno veća pozornost prema toj populaciji, a tijela koja su dužna voditi računa o javnom redu i miru, takve će stvari i sankcionirati“, istaknuo je predsjednik Župarić, te se osvrnuo i na Nacrt prostornog plana ŽP za razdoblje 2019-2039 godine.
„Ovo je strateški dokument koji će obilježiti ovaj prostor do 2039. godine i njime će se ozakoniti sve ono što će se u budućnosti raditi. Vlada je napravila veliki iskorak ka jednom uređenijem sustavu načina građenja, kako od strane općinskih struktura, tako i ŽP. Nacrt zakona će ići u javnu raspravu u sve tri općine u roku od 90 dana i svi zainteresirani građani će imati mogućnosti dati svoje sugestije i primjedbe, kako bi poboljšali ovaj nacrt i kako bi došao pred zastupnike u boljem i uređenijem stanju. Međutim, i ovo danas što je prezentirano je veliki iskorak i nešto čime ŽP ulazi u novije i uređenije razdoblje planskog građenja i rada na području sve tri općine ŽP“, ustvrdio je predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić.
(radioorasje.com)