Ministar Edin Ramić podržao bitne projekte u Odžaku

Aktivizam Posavina

U Odžaku je tokom radne posjete ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edina Ramića prezentiran projekat uređenja kružnog toka i trga ispred Kantonalnog suda i stare vijećnice Beledije.

Sredstva za izgradnju tog projekta obezbjedili su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoline Posavskog kantona, a dio sredstava obezbijedit će i Općina Odžak.

– Dugo smo radili na ovom projektu i raduje nas da smo uspjeli u ovako teškom vremenu pronaći način da ovakav jedan veliki projekat bude realiziran. To je faktički nastavak uređenja uže gradske jezgre i ostaje jedan mali dio oko hotela u Odžaku, koji će također brzo biti urađen da se kompletira novo ruho čaršije na potezu od katoličke crkve do odžačke džamije. Već ranije je urađeno moderno šetalište i jedan kružni tok na sjevernoj strani tog šetališta – kaže ministar prometa, veza i zaštite okoline Posavskog kantona Anes Osmanović.

Ministri zajedno za predsjednikom Medžlisa islamske zajednice Odžak su obišli radove na amfiteatru u sklopu odžačke džamije za koji je sredstva obezbijedilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Riječ je o jednom amfiteatru sa 180 mjesta kojim je kompletirano uređenje svih prostorija u prizemlju ove velike džamije u sklopu koje pored mekteba djeluje i cjelodnevni boravak za najmlađu djecu predškolskog uzrasta.

Ministri Ramić i Osmanović su obišli i mezar nedavno preminulog rahmetli Fahrudina ef Mujanovića koji je uveliko zaslužan za masovni povratak na ove prostore nakon rata i izgradnju i uređenje velikog kompleksa odžačke džamije.

(direktno.ba)