Ministar Dedić: Za podršku poljoprivredi 160 miliona maraka

Vijesti

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić nakon posjete poljoprivrednicima na terenu organizirao je nekoliko sastanaka kako bi bili definisani načini kako u jeku poskupljenja zasijati što veće površine. Kazao je da su zbog ukupne situacije poljoprivrednici zabrinuti, ali i svjesni da se proljetna sjetva mora nastaviti.

 

Istakao je da su u saradnji s poljoprivrednicima, nastoje pronaći dodatne mjere podrške kojima će Vlada FBiH i Federalno ministarstvo dodatno djelovati na ublažavanju nastalog stanja, uzrokovanog globalnom krizom.

 

– Iz robnih rezervi bit će dodijeljeno po 50 litara goriva po hektaru zasijane površine. U ovom momentu je vrlo važno što prije usvojiti Budžet FBiH za 2022. godinu kako bismo stvorili preduvjete za donošenje programa podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Nadamo se da će planirane mjere osigurati zasijavanje planiranih površina i proizvodnju potrebne hrane za naše stanovništvo – kazao je ministar Dedić.

 

Zbog činjenice da rat u Ukrajini ima utjecaj na globalno tržište hrane i da cijene rastu, on očekuje da svi nivoi vlasti u BiH poduzmu dodatne mjere.

 

– Uz sve probleme, ova situacija može biti šansa da bolje koristimo prirodne resurse za povećanje proizvodnje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, da više cijenimo domaće proizvode na koje uvijek možemo računati i koji u svakoj krizi dođu do izražaja – dodao je Dedić.

 

Također, kazao je da je u prvoj godini pandemije u proljetnoj sjetvi učestvovalo više od 18.000 domaćinstava, te da je u prošloj godini vraćena praksa da je jeftinije kupiti uvozno nego proizvesti na svojoj zemlji. Iako države ograničavaju izvoz određenih artikala, ministar ne očekuje nestašice na domaćem tržištu.

 

Dodaje da je na nivou FBiH planirano 106 miliona iz ovogodišnjeg federalnog budžeta, te dodatnih devet miliona KM projektnih sredstava putem IFAD-a.

 

– Kantoni su planirali 35 miliona, a gradovi i općine više od 10 miliona KM. To je ukupno 160 miliona KM. Uvažavajući trenutno stanje i potrebe poljoprivrednika zbog povećanja cijena repromaterijala i troškova proizvodnje, osigurat ćemo im dodatnu podršku u ovoj godini – kazao je Dedić.

 

Prošle godine oko 11.000 poljoprivrednika u FBiH podržano je kroz poticaje u ovoj oblasti, kapitalne investicije i na druge načine. Ministar Dedić očekuje da pozitivni primjeri i projekti ojačaju sektor proizvodnje hrane.

 

– Ministarstvo je upravo završilo tehnički dio pregovora sa Svjetskom bankom o projektu „Otpornost i konkurentnost poljoprivrede“, u okviru kojeg se planira finansirati više projekata navodnjavanja i odvodnje u FBiH, čija je vrijednost viša od 32 miliona KM – kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.