Javna rasprava o Planu upravljanja otpadom Županije Posavske

Posavina

Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske poziva sve zainteresirane subjekte, nevladine organizacije i stanovnike općina Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac, da sudjeluju u Javnoj raspravi o Planu upravljanja otpadom Županije Posavske za period 2020.-2025.

Plan upravljanja otpadom je za potrebe Županije Posavske pripremljen od strane Regionalnog centra za zaštitu okoliša za Centralnu i Istočnu Evropu – Ured za Bosnu i Hercegovinu – REC BiH Sarajevo.

Zakonom o upravljanju otpadom (Službene novine Federacije BiH, br. 33/03 i 72/09), propisana je obaveza županija/kantona da donese planove upravljanja otpadom usklađene sa Federalnom strategijom upravljanja otpadom i Federalnim planom upravljanja otpadom.

Cilj plana je identifikacija trenutnog stanja u sferi prikupljanja, odlaganja i tretmana svih vrsta otpada, podrazumijevajući stanje infrastrukture, te definiranje (na temelju budućih potreba) neophodnih financijskih, pravnih, institucionalnih i infrastrukturnih kapaciteta za njegovu primjenu.

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, Ministarstvo se odlučilo za određivanje nešto dužeg roka za dostavu primjedbi, mišljenja i prijedloga, tako da se neće organizirati održavanje Javne rasprave putem okruglog stola, a čime neće biti dovedeno u pitanje transparentnost rada. Sve informacije o radu na izradi teksta prijedloga PUO ŽP, a za koju je zadužen Regionalni centra za zaštitu okoliša za Centralnu i Istočnu Evropu – Ured za Bosnu i Hercegovinu – REC BIH Sarajevo, bit će putem obavijesti proslijeđeno javnosti, na web stranici Vlade Županije Posavske.

Molimo da Vaše primjedbe, mišljenja i prijedloge dostavite na adresu Ministarstva prometa, veza i zaštite okoliša Županje Posavske, pisanim putem poštom, putem faxa 031/762-703 ili e-mail: samir.cengic@tel.net.ba  do 08.10.2020. godine, izvijestili su iz Ministarstva zdravstva, veza i zaštite okoliša.

Ovdje možete pogledati Nacrt Plana upravljanja otpadom

(zupanijaposavska.ba)