Iz Vukovara krenuo deseti ultramaraton u počast žrtvama genocida u Srebrenici

Vijesti

Jubilarni deseti ultramaraton jutros je u devet sati krenuo sa Ovčare prema Srebrenici. Maraton se trči u pet etapa, a učestvuju maratonci Robert Kasumović, Dražen Ćućić, Elvir Rakipović i Duško Štrbac koji će trčati cijeli maraton do Srebrenice.

U prvoj etapi Ovčara – Vinkovci pridružit će se još pet ultramaratonaca iz Osijeka. Također, u posljednjoj etapi Zvornik – Potočari pridružit će se ove godine po prvi put trkač iz Beograda Boban Pantović, kao i Nermina Bakalović koja je došla iz USA i trčat će već treći put.

“Po deseti put pokušavamo da kao ‘obični mali ljudi’ utičemo na budućnost ovih prostora. Mi u to vjerujemo i zbog toga sve ovo činimo. Ovo je ultramaraton mira i trčimo na spomen nevino stradalih, nestalih, preživjelih članova obitelji sa nadom da će odgovorni i neposredni izvršitelji etničkog čišćenja i genocida doći pred lice pravde”, kazao je voditelj projekta “Vukovar – Srebrenica” Ekrem Bećirović.

Organizacijom ultramaratona Vukovar-Srebrenica želi se odati počast žrtvama zločina u Srebrenici i Vukovaru te svim nevino stradalim tokom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1990. do 1995. godine.

Jubilarni deseti ultramaraton održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milovanovića i članova presjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

(klix.ba)