ISTRAŽIVAČKO DJELO MARKA MATOLIĆA

Vijesti
Pred vama je istraživačko djelo potpisano mojim imenom i prezimenom. Ovo mi je prva ovakva knjiga, i zato posebno draga. Od ideje, prikupljanja i čitanja građe, sinteze, pisanja, tehničke pripreme i dizajna korica – sve je moje, do trenutka dok ne pustim u javnost. Onda postaje i čitateljevo. Nadam se da ćete dijelit moj ushit kad i vi otkrijete – a vjerujem da to mnogi ne znaju – kako je Sava dobila ime? kad se prvi put javlja naziv Posavina, i jel starija kokoš ili jaje? U stvari ne to, već ono drugo vječito pitanje: jel ispravnije reć Posavac ili Posavljak?
Ima jedna anegdota, ja sam je samo čuo pa ne garantiram da je 100% točna, kaže, došo neki lik toliškom slikaru Pejiću da mu naslika sliku. „Sjedi“, kaže njemu moj imenjak, „sad ću ja to“. Ovaj se malo začudi, al hajd. Kad Markan zbilja, tamga-vamga, za manje od dva sata gotova slika. Gleda ovaj u čudu, pita pošto, kaže Marko dvjesta maraka. „Šta?! Dvjesta maraka za ovo što si nasliko za dva sata?“ — „Eee…“, veli njemu Markan, „dva sata i čitav život“.
Tako i ja. Knjigu sam napiso za petnaestak dana. Prikupljajući građu za nju barem deset godina (čitav život). A ako neki od vas koji ovo čitate strepi da ću je sad zavalit za dvjesto maraka, neću. Uprkos krizi i divljanju cijena, knjiga košta 8 KM. (Meki uvez, dimenzije 13,5×20,5 cm, 106 stranica).
Knjigu BOSANSKA POSAVINA: pojam, područje i identitet… možete naručiti kod autora Marko Matolić!!
(Facebook: Marko Matolić)