I POSAVINA IMA SVOG BEGU BEKTIĆA U LIKU NUSRETA SALTOVIĆA PDA I ANTE KOBAŠA HDZ 1990!

Aktivizam Posavina

Uvidom u preliminarne rezultate Lokalnih izbora 2020. godine u Općini Orašje, koji su objavljeni na vašoj službenoj stranici: https://www.izbori.ba/Rezultati_izbora/?resId=27&langId=1#/9/22/0/0, došli smo do frapantnog podatka da je politički subjekt pod nazivom „PDA“ ostvario veći broj glasova putem pošte (116 glasova) nego putem redovnih glasačkih listića (105 glasova), a ista činjenica predstavlja, ako ne jedinstven slučaj, zasigurno izuzetno rijedak slučaj u Bosni i Hercegovini. Naime, detaljnim uvidom u broj glasova po kandidatima navedenog političkog subjekta, nevjerovatnom smatramo činjenicu da je Nusret Saltović imao svega 67 redovnih glasova, a nakon uvrštavanja glasova pristiglih poštom isti ima 174 glasa.

Uzimajući u obzir da je politički subjekt „PDA“ imao najlošiji rezultat nakon prebrojavanja redovnih glasačkih listića te bio značajno ispod prelaska izbornog praga, a da je nakon glasova pristiglih poštom prešao izborni prag, smatramo da je istome omogućeno učešće u Općinskom vijeću Orašja suprotno demokratskoj i stvarnoj volji birača Općine Orašje.

Moramo također napomenuti i sumnjivo veliki broj glasova putem pošte političkog subjekta „HDZ 1990“ koji iznosi 161.

Prema izvorima Tužilaštvo je otvorilo predmet te je izvjesno da će pred lice pravde izvesti odgovorne za ovaj sramotni izborni inženjering.