Heroji Posavine u programu RPO

Posavina

Radiopostaja Orašje započela je, u jesenskoj programskoj šemi 2020, realizaciju nekoliko novih sadržaja, među kojima je i emisija „Heroji Posavine“. Svakoga četvrtka od 13,00 sati s gostima u studiju govorit ćemo o braniteljskoj populaciji i stradalnicima Domovinskoga rata, o problematici koja prati ovu populaciju, aktualnostima vezanim za zakonsku regulativu, te pokušati dati odgovore na pitanja koja tište ovu populaciju. Gost prve emisije bio nam je ministar branitelja ŽP Marijan Kopić, i sam „Heroj Posavine“ koji je 1992.g. kao maloljetnik pristupio HVO-u. -„Nismo bili obučeni niti naoružani, ali smo imali najjače oružje, a to je hrabro srce i volju ostati na svojim ognjištima kako su to činili i naši očevi i djedovi u našoj bližoj i daljnjoj povijesti. Stav „ostati i boriti se“ zadržali smo do kraja rata“, kazao je uz ostalo ministar Kopić.

Na poziciji ministra branitelja Županije Posavske već je drugi mandat i vrlo dobro poznaje ovu problematiku. -„Danas 25 godina nakon rata mi smo u situaciji regulirati prava branitelja na svim razinama vlasti, što dovoljno govori o zainteresiranosti društvene zajednice u trajnom rješenju statusa branitelja u okviru socijalne politike koju vodi ovo društvo naspram braniteljske populacije. Naime, mi još revidiramo statuse koji su ostvareni prije 10 ili 15 godina, pa i prije, još razgovaramo i pregovaramo o braniteljskoj naknadi, nazovite je kako hoćete, nemamo trajno riješen status branitelja u području zdravstvene zaštite  i mnogo drugih problema s kojima se susreće braniteljska populacija“, ustvrdio je ministar Kopić.

Sva ova pitanja su otvorena i ministar smatra kako su na dobrom putu  da se riješe neka od njih, prvenstveno egzistencijalna naknada  za branitelje koji to pravo ne mogu ostvariti na federalnoj razini. Nastojanja su Vlade ŽP i Ministarstva branitelja ŽP da se zdravstvena zaštita podigne na višu razinu, što bi značilo izdvajanje više sredstava za tu namjenu. Ministarstvo branitelja ŽP na godišnjoj razini ima na raspolaganju grant od 1. 100, 000 KM i u evidenciji ima oko 10 000 osoba, razvrstanih po raznim statusnim kategorijama, koji temeljem Zakona o dopunskim pravima branitelja u Županiji Posavskoj, između ostalog, ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje, sufinanciranje liječenja, ortopedskih pomagala, troškova prijevoza u tom smislu, pravo na pomoć u slučaju smrti i jednokratnu pomoć.

„Branitelji nisu nikada tražili od ovoga društva  opterećenja takve vrste da bi ugrozili njegovu stabilnost, tražili su samo minimum prava koja se odnose na egzistencijalne potrebe. Ako tražimo minimum dostojanstva u području liječenja ili podmirivanju osnovnih životnih potreba koje su ispod svih kriterija koja se definiraju kao granica siromaštva, onda mislim da ovo društvo, ako želi opstati, mora odgovoriti na ovakve izazove. Posebice ako se radi o populaciji koja je najvećim dijelom zaslužna za stvaranje ove države. Naša borba za utvrđivanje položaja branitelja u ovom društvu nikada neće prestati, jer smatramo da imamo osnova za to. Društvo kojem smo dali pretpostavku da uopće postoji, trebalo bi znati cijeniti naša zalaganja i žrtvu koju smo dali u Domovinskom ratu“, naglasio je ministar Kopić. Poručio je kako branitelji HVO-a, članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, ratni vojni invalidi, koji su bili prvi kada je bilo najpotrebnije, ne smiju biti teret današnjoj zajednici, koja je nastala na njihovoj žrtvi, te da njihova prava i uloga u Domovinskome ratu ne smiju biti upitni!

(radioorasje.com)