GRADAČAC JEDAN OD ŠAMPIONA INDUSTRIJE U BIH

Vijesti

Danas završni dio konferencije Snaga lokalnog u organizaciji Mreže za izgradnju mira, koju podržava USAID na temu provođenja cilja 9 Industrija, inovacije i infrastruktura u lokalnom ekonomskom razvoju.

Nakon što smo objasnili sistem na kome je funkcionirala industrija u SFRJ/SRBIH, pokazali smo da se reindustrijalizacija BiH odvija u temeljito izmjenjenim uvjetima (globalizacija, dekarbonizacija, digitalizacija, inovacije, cirkularna ekonomija, internacionaliziranje).

Zato mora biti podržana sasvim novim politikama (inovacije, investiranje, uključujući strane direktne investicije, jačanje ljudskog kapitala i jačanje institucija države, unapređenje poslovnog okruženja i ubrzanje reformi na putu ka EU bez čijih fondova je nemoguća transformacija i rast industrije).Da je to provodivo na lokalnom nivou pokazali smo na sjajnoj studiji slučaja Gradačca koju je uradila Šeherzada Otanović.

Izvoz industrije Gradačca u zapadne zemlje prošle godine iznosio je 443 mil. KM. U 23 firme sa stranim kapitalom, dominantno u metalnoj i prehrambenoj, industriji zaposleno je 1502 radnika.Gradačac za primjer.

Izvor: Facebok – Anto Domazet