Bez zajedništva Hrvata i Bošnjaka povratak ne bi bio moguć

Vijesti

Općina Odžak obilježava Dan općine, koji je najvažniji dan u novijoj povijesti grada u Posavini, izjavio je u utorak Anes Osmanović, ministar prometa, veza i okoliša Županije Posavske, ocijenivši kako je zajedništvo Bošnjaka i Hrvata u ratu još više došlo do izražaja kroz povratak na zgarišta u tu općinu.

– Na ovaj dan 1996. godine život se počeo vraćati u Odžak. Ovaj dan doživljavamo kao novi rođendan i novi početak. Teška je bila prva godina povratka nakon egzodusa, ali su ljudi puni optimizma gradili ciglu po ciglu svoje kuće, crkve, džamiju i cijeli grad, pomagali jedni drugima u izgradnji – prisjetio se ministar. Napomenuo je kako je “zajedništvo Bošnjaka i Hrvata u ratu još više došlo do izražaja kroz povratak na zgarišta u Odžak”.

– Bez tog zajedništva ni povratak ne bi bio moguć. To je vrijednost koja traje i danas unatoč svim izazovima. Polako se razvijala poljoprivreda, otvarale su se trgovine, ugostiteljske radnje, obrti, tvrtke, pa time i radna mjesta – dodao je. Osmanović kaže kako je Dan Općine Odžak prilika da se sumira sve postignuto u prošloj godini, ali i da se naprave planovi za iduće razdoblje. Osvrnuo se i na pandemiju koronavirusa istaknuvši kako su unatoč svemu uspjeli uraditi niz zahtjevnih projekata na gradskoj infrastrukturi.

– Zajedničkim snagama i sinergijom Općine Odžak, Vlade županije i uz pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica uspjeli smo kroz etape potpuno urediti strogi centar grada od katoličke crkve do džamije koji je iznova popločan, omeđen s dva kružna toka i trgovima između – naglasio je ministar Osmanović. Pored toga, kaže kako je izgrađeno i moderno malonogometno igralište, obnovljena je kompletna unutrašnjost drugog kata austrougarske zgrade Beledije koja je prije par dana dobila i novu originalnu fasadu, a u fazi izgradnje je i velika fontana na trgu. Ministar ističe da je riješen i problem deponije smeća na ekološki prihvatljiv način, a u završnoj fazi izgradnje je velika stambena zgrada na ulazu u Odžak za socijalno stanovanje koje financira Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

– Nadamo se da će godina pred nama biti još uspješnija, prvenstveno zbog skorašnjeg otvorenja carinskog terminala na graničnom prijelazu Svilaj koji je jesenas pušten u promet za putnički promet – dodao je. Spomenuo je i vrijednost izgradnje mosta i autoputa kroz općinu Odžak čime su dobili bržu mogućnost izlaska na autoput Beograd – Zagreb.

(vecernji.ba)