Županijska bolnica Orašje dobiva 100 tisuća maraka od Vlada Posavske županije

Orašje Posavina
Financijska sredstva izdvojena su jer se Županijska bolnica Orašje zbog pandemije koronavirusa našla u teškoj financijskoj situaciji koja je prouzrokovala i povećane rashode (nabava lijekova, reagensa, potrošnih materijala i drugih izdataka nastalih na covid odjelima i covid ambulanti).

Vlada Posavske županije (PŽ) usvojila je Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz proračuna te županije za 2021. godinu Županijskoj bolnici Orašje u iznosu od 100.000 maraka na ime pokrića izdataka za saniranje zdravstvenih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Iz Vlade navode kako su navedena financijska sredstva izdvojena jer se Županijska bolnica Orašje zbog pandemije koronavirusa našla u teškoj financijskoj situaciji koja je prouzrokovala i povećane rashode (nabava lijekova, reagensa, potrošnih materijala i drugih izdataka nastalih na covid odjelima i covid ambulanti).

Na sjednici je usvojeno i Izvješće o izvršenju županijskog proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine, kao i Izvješće o utrošku tekućih pričuva županijskog proračuna, također za navedeno razdoblje.

U razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine ostvareni su prihodi, primici i financiranje u iznosu od 9.150.071 maraka ili 20,53 posto ukupnog plana za 2021. godinu, dok su rashodi i izdaci izvršeni u iznosu od 8.504.434 maraka ili 19,08 posto ukupnog plana za 2021. godinu.

Ukupno planirana sredstva na tekućim pričuvama u fiskalnoj 2021. godini iznose 348.000 maraka. U razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine utrošeno je ukupno 46.700 maraka ili 13,42 posto, priopćili su iz Vlade PŽ-a.

Vlada Posavske županije usvojila je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o muzejima, a u obrazloženju se navodi kako je interes Županije da se muzejska građa kojom raspolažu pravne odnosno fizičke osobe kroz uređeno područje muzejske djelatnosti, učini dostupnom javnosti kako u svrhu edukacije tako i u cilju očuvanja povijesnog i kulturnog bogatstva prostora na kojem živimo.

Nadalje, usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna za 2021. godinu županijskom Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta – Potrošačka jedinica Osnovna škola Orašje u ukupnom iznosu od 18.000,00 maraka u svrhu sufinanciranja nabavke informatičke opreme, kao i Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna na ime realizacije kulturnih programa i aktivnosti u iznosu od 6.500 maraka.

U svrhu financijske pomoći za izgradnju Spomen sobe i parking prostora u Donjem Svilaju odobreno je proračunsko izdvajanje u ukupnom iznosu od 20.000 maraka, navodi se u priopćenju.

(večernji.ba)