Župa blaženog Alojzija Stepinca u Orašju danas proslavila svog nebeskog zaštitnika

Orašje Posavina

Petnaestu godinu za redom, župa blaženog Alojzija Stepinca u Orašju danas je proslavila dan svoga patrona. Blaženi Alojzije Stepinac prvi je patron koji se slavi u crkvenoj godini u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a župa u Orašju jedina je u nadbiskupiji koja slavi ovog blaženika kao svog nebeskog zaštitnika. I u vremenu pandemije posavska župa proslavila je svoga patrona dostojanstveno, kako je to činila kroz godine kada su župu vodili najprije fra Marko Oršolić , potom fra Jozo Puškarić, fra Anto Pušeljić i sadašnji župnik fra Bono Kovačević.

Kroz duhovnu pripravu za veliku svetkovinu, vjernici su se pripremali ustrajnim molitvama i ispovijedima pod svetim misama. –„Za patron smo se pripremali misama devetnicama u čast blaženika Alojzija Stepinca. Molitvena nakana devetnice bila je za prestanak pandemije koronavirusa, a bliža priprava su bile mise trodnevnice koje su predvodili fra Ivan Mijatović, fra Stjepan Antolović i fra Stjepan Lukašević. Današnju svečanu svetu misu  predvodio je fra Pavo Filipović, župni vikar u župi UBDM u Tolisi, uz koncelebriranje dvadesetak posavskih svećenika među kojima su bili dekan šamački fra Anto Pušeljić, gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić i gvardijan samostana na Plehanu fra Anto Tomas. U nadahnutoj propovijedi fra Pavo je izrekao puno snažnih i poticajnih misli blaženog Alojzija Stepinca, te naglasio  kako Stepinac nije bio čovjek politike nego čovjek vjere. –„Zaboravlja se njegov  izniman duhovni profil kojeg su krasile osobine velikog pouzdanja u Boga, ljubav prema crkvi, ufanje, karakternost, istančani osjećaj za pravednost zbog čega su mnogi apelirali da se proglasi pravednikom među narodima i nazivali ga mučenikom za temeljna ljudska prava“, kazao je fra Pavo Filipović. Svečanosti misnog slavlja doprinio je i Zbor „Adoro“.

Radost velikog euharistijskog slavlja sa župljanima ove mlade župe, službeno osnovane 2006.godine, podijelili su i brojni svećenici, redovnice i vjernici iz okolnih mjesta, a svoj doprinos dao je i Zbor „Adoro“.  –„Ovom prigodom želimo svima vama neka današnji blagdan protekne u zajedništvu i obiteljskom ozračju. Podijelite radost molitve i radost susreta sa svojim prijateljima, gostima i rodbinom i za obiteljskim stolom“, poručio je fra Bono Kovačević od kojeg smo doznali kako je uoči patrona župe po završetku mise trodnevnice, po zagovoru bl. Alojzija Stepinca obavljen blagoslov djece koja su bila na misnom slavlju i svi su dobili simboličan dar, Bibliju za djecu uz godinu Božje riječi na području BK BiH povodom 1500 obljetnice smrti svetog Jeronima, crkvenog naučitelja. Osim Biblije djeca su dobila i Tau znak svetog Franje, izrađen od Abonos drveta hrasta koje je nekoliko tisuća godina sazrijevalo u mulju rijeke Save.

Kroz razgovor o trenutnom stanju u župi, fra Bono je naglasio kako župa po zadnjem blagoslovu obitelji krajem prošle godine, broji 1088 vjernika u 417 obitelji koji stalno žive na području župe, odnosno na području općine Orašje. –„Ima dosta župljana u inozemstvu koji također rado dolaze u župu. Situacija s koronavirusom usporila je neke stvari, ali mogu biti zadovoljan s urađenim radovima koje smo dovršili uz dobru volju naših župljana i uz pomoć općine i županije. Postavili smo vitraje u crkvi i nove klupe, a u planu su još neki radovi“, istaknuo je fra Bono.

U župnoj crkvi u Orašju završen je projekt postavljanja novih 26 klupa. Plod je to pothvata kojeg su vjernici župe u Orašju započeli sredinom kolovoza prošle godine kako bi zamijenili dotadašnje polukružne klupe različitih dimenzija koje su bile dar crkve u Artendornu. –„Stare klupe darovali smo za potrebe filijalnih crkvi u Osječku i Lipnici u župama Gornja Dubica kod Odžaka i Šikare kod Tuzle, kao i za potrebe kapele u Franjevačkom samostanu Plehan. Osim župljana župe Orašje i vjernika iz susjednih župa koji su svojim darovima pomogli nabavku klupa, značajnu potporu u namicanju potrebnih sredstava pružili su Županija Posavska i Općina Orašje“, kazao je župnik fra Bono Kovačević.

Župa blaženog Alojzija Stepinca u Orašju danas proslavila svog nebeskog zaštitnika

(radioorasje.com)