Započela predizborna kampanja za Lokalne izbore u BiH

Aktivizam Posavina

Puna četiri tjedna politički subjekti u BiH imaju za predstavljanje svojih izbornih programa i ciljeva s kojima će se boriti za naklonost birača na predstojećim lokalnim izborima 15. studeni ove godine, dok su izbori u Mostaru zakazani za 20. prosinca. Predizborna kampanja u BiH počela je u petak 16. listopada 2020.g. i trajati će do 14. studeni 2020.g. kada nastupa izborna šutnja. Politički subjekti svoju će kampanju fokusirati na predstavljanje svojih izbornih programa, ali prilagođenih uvjetima koji su na snazi, u svjetlu pandemije koronavirusa.

Biračko pravo na području općine Orašje ima 18 233 birača, upisanih u Središnji birački popis, dok je 740 birača prijavljeno za glasanje izvan BiH. U općini Domaljevac-Šamac je 4 627 osoba s pravom glasa na predstojećim izborima, dok je 648 koji će glasati izvan BiH.

Na području općine Orašje jedan je kandidat za načelnika i to Marijan Oršolić, iz HDZ-a BiH, dok je kandidaturu za Općinsko vijeće Orašje istaknulo ukupno 7 političkih subjekata i to Pokret demokratske akcije, HDZ 1990, Hrvatska stranka prava, SDA, Nezavisni/Neovisni,  HDZ BiH i Posavska stranka.

Identična situacija je i na području općine Domaljevac-Šamac gdje je također jedan kandidat za načelnika općine- aktualni Stjepan Piljić, iz HDZ-a BiH, a 7 je političkih subjekata prijavljeno za Općinsko vijeće Domaljevac-Šamac. Svoje mjesto u Općinskom vijeću, u iduće četiri godine, tražit će HSP BiH, HDZ 1990, Mato Rošić, neovisni kandidat, Hrvatska stranka prava BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata SNSD Milorad Dodik, HDZ BiH i Posavska stranka.

Svi ovi politički subjekti imat će priliku od danas, pa do 9. studeni o.g., predstaviti se izravno biračima u programu Radiopostaje Orašje, u emisiju „Izbori 2020“, od 13,00 sati, svakim radnim danom i to redoslijedom kakav je na biračkom spisku. Prvo desetominutno predstavljanje danas od 13,00 sati imao je Marijan Oršolić, kandidat HDZ-a BiH za načelnika Općine Orašje, a od sutra slijede i politički subjekti za Općinsko vijeće Orašje, po jedan dnevno. Prvi će se, za ovu razinu vlasti, predstaviti Pokret demokratske akcije.

Radiopostaja Orašje, u skladu s Pravilnikom o medijskom predstavljanju političkih subjekata za Lokalne izbore 2020 godine, utvrdila je Izborni program za razdoblje od 16.10.2020.g. do 14. 11.2020.g., te termine neposrednog obraćanja političkih subjekata. Od ponedjeljka do petka, od 13,00 sati realizirat ćemo emisiju „Izbori 2020“ te rubriku „Izborna kronika“ koja je na programu nakon središnjih Vijesti u 15,00 sati, a svakim danom predviđen je termin za Izborni marketing.

(radioorasje.com)