Volonteri Udruge građana NELA Orašje u posjeti Udruženje “HO Međunarodni fond solidarnosti EMMAUS” Srebrenica!

Historija Kultura Orašje Posavina
Volonteri Udruge građana NELA Orašje danas su u sklopu projekta “Mladi su naša budućnost” koji je podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi humanitarna organizacija CRS s Institutom za razvoj mladih KULT i drugim partnerima posjetili Udruženje “HO Međunarodni fond solidarnosti EMMAUS” u sklopu kojeg se nalazi Internatski smještaj za djecu u Potočarima. Zbog velike udaljenosti ruralnih područja, loše putne komunikacije, te lošeg socijalnog stanja povratnika u velikoj mjeri izostaje i školovanje djece koja žive u okolnim područjima. U cilju smanjenja broja djece koja zbog navedenih razloga napuštaju školovanje, te smanjenja izostanaka i poboljšanja školskog uspjeha, smještajem u ovaj Internat djeci se osiguravaju adekvatni uvjeti za boravak, obrazovanje i dalje osposobljavanje. Naši volonteri su uz pomoć bošnjačkog hora “Azizija” i dobrih ljudi s područja općina Orašje i Domaljevac-Šamac dostavili sedam kutija školskog pribora, sokova i slatkiša za djecu. Priča ovog Internata u Potočarima daje jednu sasvim novu viziju ljepše i bolje budućnosti.
Također, radujemo se i literarnim radovima djece iz Internata koji će se naći u našoj Zbirci priča i pjesama.
Svi koji žele pomoći “EMMAUS-u” više informacija mogu pronaći na njihovoj FB stranici.

https://www.facebook.com/mfsemmaus1
Volonteri Udruge građana NELA Orašje su posjetili i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.
Može biti slika sljedećeg: tekst "KOMANDA HOLANDSKOG BATALJONA UNPROFOR-a 1994. -1995. HEADQUARTERS DUTCH BATTALION UNPROFOR 1994 1995 Srebrenički genocid- neuspjeh meÄ‘unarodne zajednice Srebrenica genocide- the failure of the international community"
Osnovan Odukom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Memorijalni centar Srebrenica službeno je otvoren u septembru 2003. Memorijalni centar sastoji se od dvije komponente, od kojih je prva mezarje gdje su, do današnjeg dana, ukopani posmrtni ostaci više od 6.000 žrtava genocida. Zid sjećanja, u koji su upisana imena 8.372 žrtve genocida u Srebrenici, također se nalazi unutar mezarja. Druga komponenta Memorijalnog centra smještena je u nekadašnjoj Fabrici akumulatora koja je služila kao sjedište holandskog bataljona UN-a prije genocida i događaja iz jula 1995. godine. Danas su u ovom objektu postavljene izložbe kao što su Spomen soba, multimedijalna soba i dokumentacioni centar, prostor osmišljen za edukaciju posjetilaca o zločinima počinjenim u i oko Srebrenice, te njihovom naknadnom procesuiranju na međunarodnim i na domaćim sudovima.
Može biti slika sljedećeg: spomenik i priroda