Vlada Posavskog kantona izdvojila 1,25 miliona KM za poljoprivredu

Vijesti

Vlada Posavskog kantona usvojila je odluku o usvajanju programa utroška sredstava utvrđenih kantonalnim proračunom za 2022. godinu, za poljoprivredu u iznosu od 1.250.000 KM.

Zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PK da u okviru programa utroška sredstava iz granta za poljoprivredu utvrđenog kantonalnim proračunom za 2022. godinu, rasporedi sredstva za sufinanciranje jesenske sjetve 2021. godine i proljetne sjetve 2022. godine s ciljem ublažavanja povijesno visokih cijena goriva i repromaterijala, priopćeno je Vlade PK.

Kantonalna vlada tražit će od Vlade FBiH da se u okviru Programa novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva također predvide i rasporede sredstva za sufinanciranje ove dvije sjetve.

Hitno postupanje

Također, Vlada će tražiti od Federalne direkcije robnih rezervi što hitnije postupanje u implementaciji mjere potpore dodjele goriva poljoprivrednim proizvođačima.

– U posljednjih desetak godina, ovo je najskuplja sjetva te je zato potrebno žurno reagiranje, a osobito federalnog ministarstva kako mjere ne bi došle nakon sjetve kada je prekasno – rekao je kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić.

Vlada Posavskog kantona potvrdila je spisak Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kantona, a koji se odnosi na poljoprivredne proizvođače koji su ostvarili kantonalnu novčanu potporu za biljnu proizvodnju u 2021. godini, kako bi se realizirala mjera o dodjeli goriva poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH (50 litara goriva po hektru).

Data saglasnost

Kantonala vlada popis će dostaviti Federalnoj direkciji robnih rezervi.

Usvojena je i odluka o usvajanju programa utroška sredstava za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga, za obveze ugovorene po višegodišnjim poticajima iz 2016., 2017.,2018., 2019.,2020., i 2021. godine u ukupnom iznosu od 427.325 KM.

Vlada je dala suglasnosti Ministarstvu unutrašnjih poslova za provođenje postupka javne nabavke uniformi i opreme za policijske službenike, a procijenjena vrijednost je 90.000 KM bez PDV-a.

Usvojena je i odluka o korištenju sredstava na ime sufinanciranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja kantona u iznosu od 340.000 KM.