Visoka izaslanstva predvođena ministrima u RH i BiH skupa s predsjednikom Vlade ŽP obišla most Svilaj

Vijesti

Visoka izaslanstva RH i BiH predvođena ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojinom Mitrovićem sa suradnicima obišli su danas (15.06.) Međudržavni most u Donjem Svilaju na lokaciji gradnje Graničnog prijelaza sa bh strane. Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić pozdravio je goste u ime domaćina.

-Pozdravljam sve sudionike ovoga skupa i inicijativu da se ubrza završetak ovog velikog projekta, kako bi Međudržavni most Svilaj u sklopu koridora Vc profunkcionirao u punom prometnom kapacitetu jer ima veliki značaj za građane i gospodarstvo s obje strane rijeke, te osobito za ovaj dio Županije Posavske. Zahvaljujem na naporima svima koji su sudjelovali u tome projektu regionalnog značaja, kazao je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.

U izjavi za medije u Donjem Svilaju ministar Butković je naglasio kako je cilj obilaska da se uvjeri u napredovanje radova budući je most završen zajedničkim snagama, ali još uvijek nije u prometu. Neophodno ga je što prije staviti u funkciju, kazao je, kako bi se ojačala prometna povezanost dviju zemalja. – Interes nam je da što prije otvorimo i granični prijelaz i most u funkciju, jer to smo i radili u interesu ljudi s obje strane rijeke Save. Investicija je ukupne vrijednosti 22 milijuna eura. Koridor Vc je vrlo važan. Njegova je dužina kroz RH ukupno 88 km. U Hrvatskoj završavamo dionicu do Belog Manastira koja će biti gotova sljedeće godine i puštena promet. Ostao nam je još nekoliko kilometara do granice s Mađarskom i očekujemo da ćemo to završiti do kraja 2023. godine, kazao je ministar Butković.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović naglasio je kako se radi o ogromnom projektu, a radovi na graničnom prijelazu u Donjem Svilaju trebaju završiti do kraja srpnja.- Koliko je vrijedna ova investicija pokazuje koridor Vc koji spaja jug sa sjeverom praktično s Mađarskom, tako da je ovaj koridor jedan od najvažnijih i predstavlja sigurno kralježnicu Bosne i Hercegovine. Imat ćemo infrastrukturu koja će omogućiti i približiti Bosnu i Hercegovinu kako zemljama zapadnog Balkana, tako i Europske unije, naglasio je ministar Mitrovi

Među visokim gostima bio je i Matej Zakonjšek, direktor stalnog sekretarijata Transportne zajednice osnovane prije četiri godine s ciljem prometnog povezivanja EU i država jugoistočne Europe. -Danas obilazimo tri važna prekogranična projekta koja su od važnosti ne samo za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku već za cijelu Europu. Svi su vezani za mostove i to mostove koji ne povezuju samo ove dvije zemlje već cijelu regiju, kazao je Zakonjšek.

Prije obilaska radova na graničnom prijelazu Donji Svilaj, ministri Butković i Mitrović obišli su i most između Gunje i Brčkog o čijoj obnovi su razgovarali na sastanku u Brčko Distriktu, a danas će obići i radove na mostu u Gradiški gdje teku radovi na projektu izgradnje mosta Gradiška vrijednom 21,4 milijuna eura.