Veleposlanik Kraljevine Norveške u BiH posjetio Odžak

Vijesti

Veleposlanik Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Njegova Ekselencija Olav Reinertsen u pratnji supruge Gry i suradnika posjetio je danas Odžak.
Goste je pozdravila predsjedateljica Općinskog vijeća Nasiha Torić, koja se zahvalila na dosadašnjoj suradnji i potpori pri obnovi Male vijećnice i na budućoj suradnji na implementaciji infrastrukturnih, gospodarskih i drugih projekata na području općine.  

Kroz realizaciju prve faze projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG), kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH), Vlada Kraljevine Norveška je, između ostalog, podržala obnovu objekta Male vijećnice u Odžaku, kao jednog od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika na ovom području.

Veleposlanik  Reinertsen izjavio je kako je prijatno iznenađen „kratkim vremenom“ u kojemu je kvalitetno obnovljena Gradska vijećnica, jer se radilo o veoma izazovnim zahvatima, te dodao da će obnovljena Mala vijećnica ponovo služiti kao mjesto okupljanja, ali i turistička atrakcija.
„I idućem razdoblju naš je zajednički cilj proširiti suradnju i u komercijalnom dijelu,  vezanom za investicije na području cijele Županije Posavske. To se u ovim uvjetima odnosi i na solarnu energiju, a velike mogućnosti pružaju nam i ovdašnje veoma povoljne vremenske prilike i blizina Europske unije. Te uvjete trebamo, možemo i moramo iskoristiti“, kazao  je norveški veleposlanik.

Nasiha Torić, predsjedateljica Općinskog vijeća, upoznala je goste s aktivnostima na obnovi i uređenju Male vijećnice u kojoj su svi skupa razgledali izložbu fotografija iz ciklusa  “Povratak u Odžak 1996.”, a nakon toga održali i sastanak na kojem su sudjelovali i predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH).

 

 

Kroz prvu fazu realizacije, EGG projekt podržao je i obrazovanje kadrova potrebnih modernom gospodarstvu, pa je tako izdvojeno oko 900.000 KM za opremanje ukupno 24 škole u cijeloj zemlji. Na taj način su i poduzeća na području Posavine osnažena kvalitetnom ponudom radne snage. U tom kontekstu, veleposlanik Reinertsen posjetio je dva odžačke poduzeća: Pims – elektro i Stolariju Sejdić.

Kraljevina Norveška će u narednom periodu, kroz drugu fazu EGG projekta, nastaviti sa pružanjem potporee poduzetništvu, kao i obrazovanju, kroz uvođenje novih nastavnih planova i programa i unapređenje znanja u oblasti digitalne tehnologije.