Uspješno realizovanja kampanja «Stotinu dječijih knjiga za putujuću seosku biblioteku»

Posavina

Predstavnici Fondacije tuzlanske zajednice posjetili su Udruženje „Nela“ Orašje i isporučili knjige donirane od strane OŠ „Kiseljak“ Tuzla i Fondacije za bibliotečku djelatnost, Sarajevo. Riječ je o završnoj fazi projekta «Stotinu dječijih knjiga za putujuću seosku biblioteku» NELA Orašje, čiji cilj je bio prikupljanje materijalnih sredstava za obnavljanje fundusa knjiga biblioteke.

Projekat je realiziran uz pomoć Fondacije tuzlanske zajednice koja je na platformi doniraj.ba prikupila novac za biblioteku, ali i knjige koje su pojedinci, ustanove ili udruženja željeli donirati.

U fokusu rada Udruženja „Nela“ Orašje su žene i djeca kojima žele pružiti priliku da čitaju, da uče i da se druže. Od prikupljenih sredstava planiraju nabaviti najljepše dječije bajke, priče i pjesme, oko 100 novih naslova. Nakon nabavke knjiga, započeće i sa renoviranjem i obnovom prostorija biblioteke, koje su pretrpile veliku štetu u vrijeme poplava 2014. godine i potpuno su neuslovne za rad. Inače, Posavski kraj je najvećim dijelom ruralna sredina koja ima biblioteku u Orašju, često nedostupnu za većinu majki u seoskim sredinama. Volonteri Udruženja „Nela“ iz Orašja pokretanjem putujuće biblioteke žele dati priliku svima da posude i čitaju knjige, dostavljajući ih lično na kućne adrese. To je velika olakšica, naročito u vrijeme pandemije, kada je značajno ograničeno kretanje i kada su umanjene mogućnosti nabavke knjiga. Sve usluge putujuće seoske biblioteke su potpuno besplatne.

Jedan od dugoročnih ciljeva Udruženja „Nela“ je formiranje knjiškog kluba za žene, koji bi bio prilika za formalna i neformalna druženja, ali i jačanje kapaciteta posavske žene. Ovom prilikom, iskazujemo zahvalnost svima koji su podržali ovaj značajan projekat i donirali u književnim naslovima ili novcu.

(fondacijatz.org)