USPJEH POSAVSKIH GLAZBENIH TALENATA NA FESTIVALU U BIJELJINI

Posavina
Na internacionalnom glazbenom festivalu „Primavera“ u Bijeljini nastupili su posavski talenti, inače jedini sa prostora Županije Posavske: Sanjin Ćorhasanović iz Orašja i Ivona Dominković iz Tolise. Briljirali su i pobrali lovorike. Među više od 350 sudionika Sanjin je dobio prvu, a Ivona drugu nagradu. Svojim virtuoznim izvedbama klasične glazbe osvojili su stručni sud, samopouzdano su odsvirali klasične teme, kažu nam, onako baš iz srca, za sebe, jer nije im bio porioritet hoće li biti prvi. Bilo im je to zanimljivo iskustvo, jer nikada nisu zapravo imali priliku svirati u tako ogromnoj i aktustičnoj dvorani i na koncertnom klaviru, kojeg uzgred budi rečeno, nema Orašje, pa ni Posavina.
Sanjin i Ivona, svatko na svoj način plijeni pozornost zbog iznimne darovitosti, ali i predanosti kojom pristupaju svom omiljenom, za sada hobiju. Sanjin je poseban po mnogo čemu, no izdvojit ćemo njegov apsolutni sluh, rijetku sposobnost koju ima tek jedan od 10.000. Raspoznaje tonove, akorde i tonalitete u njihovoj apsolutnoj visini. Sanjin sa prirodnom ležernošću, iza koje stoji njegovo samopouzdanje, što je inače svojestveno iznimnim osobama, sigurnim u svoje znanje i talent, pojašnjava: -„Ja ton imam u uhu prije nego ga odsviram, no doznajemo kako ih je zapravo još kao mali jako dobro raspoznavao, ispravljao druge s pogrešnim, za uho prosječnog čovjeka, djelićem tona izvan perfektnog. Jedini je ovo učenik s talentom apsolutnog sluha kojeg je imala Glazbena škola Orašje kroz koju su prošle stotine učenika, potvrđuje nam prof. Marija Nedić, voditeljica te škole. –„Iskreno, bilo je malo treme uoči nastupa, ali kada sam počeo svirati prepustio sam se da me tonovi nose, sve oko sebe sam zaboravio, postojala je samo glazba“, opisuje Sanjin svoj nastup koji predstavlja i uspjeh Sanjinove profesorice Elne Bukvić.
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba, stajati i u zatvorenom
Ivona također ističe zahvalnost profesorici Nedić koja ju je pripremala za uspješan festivalski nastup, no mi ističemu njenu predanost bavljenja glazbom. I Ivona je imala malo treme, ali kada je sjela za klavir, note su letjele same od sebe, a s njima i mlada pijanistica. –„Nastupala sam još kao mala prateći crkvene zborove , a onda sam i sama kroz glazbenu školu upijala glazbu, učila tajne klavira i zavoljela tu krasnu oblast koja mi toliko uljepšava vrijeme i čini ga kreativnim“, pojašnjava Ivona. Kao i Sanjin i Ivona već sada razmišlja kako će dalje usavršavati glazbu, no životno usmjerenje još je neispisan list papira koji će, kaže, možda ići u smjeru pedagoškog rada. Sanjina trenutno jako zanima komponiranje i spajanje klasične glazbe s modernom tehnologijom. Priznaje, glazba ga određuje kao osobu, a široka lepeza životnih usmjerenja kreće se od stomatologije do prirodnih znanosti. U svakom slučaju, raduje što iznadprosječne i višestruko talentirane osobe kakve su Sanjin i Ivona, u današnjem korona-vremenu s puno nepoznanica, kroče sigurnim korakom vođenim nespornim talentom i darovitošću.
Može biti slika sljedećeg: u zatvorenom
(radioorasje.com)