Unatoč intervenciji Vlade RH Hrvati i danas punili rezervoare u Orašju

Vijesti

Pomahnitale cijene goriva koje su se na nekim benzinskim postajama prošloga utorka približile famoznoj „psihološkoj granici” od 12 kuna i veliko nezadovoljstvo vozača natjeralo je Vladu RH na intervenciju po pitanju cijene goriva koja je jučer – na sljedećih 30 dana – „zabetonirana” na 11,00 kuna za dizel, a 11,15 kuna za eurosuper. No, i dalje je to prilično skuplje nego u susjednoj Bosni i Hercegovini, omiljenoj destinaciji za benzinski turizam hrvatskim državljanima iz pograničnog pojasa.

– Matematika? Jednostavna. Dvije kune je razlika u cijeni, nema mi logike točit’ kod nas. Pogotovo nama iz Županje, to nam je pet kilometara udaljenosti. A još pogotovo meni jer sam taksist, pa mi je ušteda značajna – kazuje nam Županjac Dalibor Mamić.

Konkretno?

– Ovako; mjesečno potrošim najmanje pet rezervoara. Puta 80 litara. Puta dvije kune. Znači, 800 kuna. Eto, najmanje toliko, jer nerijetko kad bude više posla natočim i još jedan-dva rezervoara – izračunao je Dalibor.

Računicu pronalazi i Vinkovčanin Dominko Ćorić. Ne toči u Orašju tako često kao naš prethodni sugovornik, ali…

– Isplativo mi je. Na jednom spremniku ušteda je oko 100 kuna. Što za moj umirovljenički budžet nije nezanemarivo. Osobito stoga što usput obavim i kupovinu kućnih potrepština. Ovdje je osjetno jeftinija kava, deterdžent, sokovi, pivo… Nakupi se toga, pogotovo još kad se odbije povrat poreza. A vremenski utrošak nije veliki, sve obavim za dva sata. I još pojedem ćevape – govori nam 70-godišnji Dominko.

Konkretno, litra dizela na benzinskim postajama naslonjenim neposredno uz granicu s Hrvatskom stoji 2,36 konvertibilne marke. Odnosno, preračunato u našu valutu 9,04 kuna. Eurosuper je nešto skuplji; danas je u Orašju bio dostupan po cijeni od 2,41 konvertibilne marke, odnosno 9,23 kuna. Na postajama udaljenijim 10-ak kilometara prema unutrašnjosti Bosne i Hercegovine cijene su još niže. Pogotovo ako se račun plaća karticom, a ne gotovinom. Jer, trgovci jednu konvertibilnu marku za „keš” vrednuju 4 kune, dok je službeni tečaj jučer iznosio 3,83 kune za jednu konvertibilnu marku. Dakle, preporučljivo je plaćanje bankovnom karticom.

 

(zupanjac.net)