Udruženje prijateljstva Koraci mira Odžak danas je u Prijedorskom selu Briševo odalo počast nevino stradalim civilima većinom katolicima tog kraja

Vijesti

Tačno prije 29 godina, 24. jula 1992. godine, oružane snage Republike Srpske, organizovane i vođene pansrpskim nacionalističkim projektom i eksponentima zvaničnog Beograda, sa dvije brigade napale su selo Briševo i njegovih potpuno nenaoružanih 400 stanovnika, uglavnom Hrvata. Za dan i po polovica Briševa je spaljena, 68 Briševljana ubijeno, par desetina je odvedeno u logore, a više žena je silovano. Ovo je najveće pojedinačno stratište Hrvata katolika tokom agresije na BiH.


Kao udruženje Koraci mira trudimo se stići na sva veća stratišta svih naroda u regiji u proteklom ratu i odati dužnu počast svim nevinim žrtvama kao se zlo nikada i nikome više ne bi ponovilo kazao nam je Nihad Alić predsjednik udruge Koraci mira koja iza sebe ima velike poduhvate kao što su marš mira Zagreb Srebrenica i Dubrovnik Srebrenica a redovno organizuju pješačenja na dan Srebrenice u julu mjesecu i Vukovara u novembru mjesecu.