U Orašju obilježena 26. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO H-B

Posavina

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg-Bosne, danas je prigodnim sadržajima obilježila 26. obljetnicu svog osnutka. U spomen na sve stradalnike u Domovinskom ratu, općinska i županijska, te izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, položila su vijenac i upalili svijeće kraj središnjeg Spomen obilježja u Orašju.

 

Čestitku braniteljima u povodu velikog jubileja Udruge, uputio je ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić, te istaknuo kako je ova Udruga jedna od najjačih na ovim prostorima i najviše skrbi i vodi brigu o braniteljima i u pravom smislu je desno krilo ministarstva branitelja. –„Na početku Domovinskog rata branitelji nisu čekali da državne institucije organiziraju obranu zemlje, nego su se samoorganizirali, prodavali čak i svoje imanje da bi se naoružali i stali pred neprijatelja kako bi obranili svoj dom. Ovdje se branila i Domovina BiH, ali isto tako i dio granice RH“, naglasio je ministar Kopić.

 

Istim povodom, Zajednica podružnica, koju sačinjavaju podružnice Orašje, Bos. Brod, Domaljevac Šamac, Derventa, Modriča, Odžak i Ravne Brčko, pod geslom „Da se ne zaboravi“, svojim članovima, kao i svim braniteljima i svekolikom Hrvatskom puku i svima koji poštuju žrtvu Hrvatskog branitelja, uputila je iskrene čestitke u povodu 26. obljetnice Udruge. Čestitajući obljetnicu Udruge, svim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane, ma gdje da se nalaze, Marijan Arlović predsjednik Zajednice podružnica udruga dragovoljaca i veterana HVO Županije Posavske, kazao je kako su danas u Orašju održali sjednicu Vijeća Udruge dragovoljaca i veterana, na kojoj su uz brojne teme, razgovarali o Zakonu o razvojačenim braniteljima koji je stupio na snagu 2019. godine, te o njegovim izmjenama i dopunama. –„Tražimo da se u pravo uvedu i supruge umrlih branitelja 57+ na Federalnoj razini, a također i svi pripadnici HVO-a i Armije BiH koji žive na prostoru Republike Srpske“, rekao je Arlović i dodao kako je na sjednici Vijeća jedna od tema bio Zakon o dopunskim pravima branitelja u ŽP. –„Krenuli smo s inicijativom da se propis donese i u ŽP za branitelje do 57 godina. U završnoj smo fazi, ali nadam se da ćemo se vrlo brzo, obzirom da mi imamo rok do 22.-23. rujna, očitovat se pismeno i uputiti ministarstvu branitelja i Vladi ŽP na razmatranje i nadamo se da će na prvoj sjednici Vlade, a potom u 10. mjesecu i u Skupštini ŽP, taj propis ugledati svjetlo dana“, istaknuo je Arlović i dodao kako je uz ostalo bilo riječi o zdravstvenoj zaštiti branitelja i evidenciji članstva.

 

(radioorasje.com)