U ODŽAKU NIČE PRELIJEPA ZGRADA SA 20 STAMBENIH JEDINICA

Odžak Posavina

U Odžaku radovi izgradnje višestambenog objekta sa 20 stambenih jedinica za socijalno ugrožene porodice napreduju dobrom dinamikom.

Početkom februara ove godine ministar izbjeglih i raseljenih lica FBiH Edin Ramić zajedno sa Načelnicom općine Odžak gospođom Nadom Ćulap te ministrima u Vladi Posavskog kantona Damirom Živkovićem i Anesom Osmanovićem položili su kamen temeljac za stambenu zgradu od 20 stambenih jedinica namjenjenu socijalno ugroženim osobama vrijednu preko 600 000 eura. Rok završetka gradnje zgrade je godinu dana a izgradnju radi domaća firma Gradnja Invest 2 iz Odžaka. Trenutno se radi na izgradnji prvog sprata nakon sto su izgrađeni temelji i podrumske prostorije ovog značajnog projekta. Zadovoljni smo dinamikom izgradnje uprkos problemima koje smo imali zbog kišovitog vremena i podzemnih voda koje je uveliko usporavalo radove. Najteži dio posla je iza nas i nadamo se da će nam period lijepog vremena omogućiti nesmetano izvođenje građevinskih radova i da ćemo zgradu završiti kako smo planirali kazali su iz poduzeće Gradnja Invest 2 iz Odžaka.
Prilikom polaganja kamena temeljca za ovaj humani objekat ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić kazao je kako ovom izgradnjom u Odžaku realiziramo jedan od najznačajnijih projekata za BiH u provedbi Aneksa 7. Evropska unija sa donatorima izdvojila je značajna sredstva za ovu namjenu. U nekim općinama i gradovima smo predali objekte na korištenje. Ovdje u Odžaku započinjemo izgradnju jednog funkcionalnog objekta. Završetkom objekata mijenjamo izgled mjesta jer poklanjamo lokalnim zajednicama najkvalitetnije stambene zgrade koje su namijenjene najugroženijim porodicama koje nemaju krov nad glavom” istakao je ministar Ramić. Vlastita kontribucija lokalne zajednice je važna za ovaj projekat. “Moramo pohvaliti rukovodstvo općine na ažurnosti u izdavanju svih potrebnih dozvola, priključaka na komunalnu infrastrukturu i dodjeli zemljišta. Zajedničkim naporima i sinergijom želimo doći do konačnog cilja i osigurati što više porodica u stambenom zbrinjavanju, pogotovo porodica koje se žele vratiti u svoja mjesta prijeratnog življenja”.