U Odžaku se gradi 20 stanova za socijalno ugrožene porodice

Posavina
Implementator projekta na području Federacije BiH je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Svečanosti polaganja kamena temeljca pored predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Posavskog kantona, načelnice općine Odžak Nade Ćulap, prisustvovao je i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Na području Posavskog kantona, planirana je izgradnja tri stambena objektaNa području Posavskog kantona, planirana je izgradnja tri stambena objekta

“Realiziramo jedan od najznačajnijih projekata za BiH u provedbi Aneksa 7. Evropska unija sa donatorima izdvojila je značajna sredstva za ovu namjenu. U nekim općinama i gradovima smo predali objekte na korištenje. Ovdje u Odžaku započinjemo izgradnju jednog funkcionalnog objekta. Završetkom objekata mijenjamo izgled mjesta jer poklanjamo lokalnim zajednicama najkvalitetnije stambene zgrade koje su namijenjene najugroženijim porodicama koje nemaju krov nad glavom” istakao je ministar Ramić.

Vlastita kontribucija lokalne zajednice je važna za ovaj projekat.

“Moramo pohvaliti rukovodstvo općine na ažurnosti u izdavanju svih potrebnih dozvola, priključaka na komunalnu infrastrukturu i dodjeli zemljišta. Zajedničkim naporima i sinergijom želimo doći do konačnog cilja i osigurati što više porodica u stambenom zbrinjavanju, pogotovo porodica koje se žele vratiti u svoja mjesta prijeratnog življenja”, zaključio je Ramić.

Početku gradnje prisustvovali lokalni i federalni zvaničniciPočetku gradnje prisustvovali lokalni i federalni zvaničnici

Inače, regionalnim stambenim programom planirano je zbrinjavanje oko 27.000 porodica u četiri države regije, dok će u Bosni i Hercegovini biti trajno zbrinuto oko 5.400 porodica.

Na području Posavskog kantona, planirana je izgradnja tri višestambena objekta u općinama Domaljevac – Šamac, Orašje i Odžak. Planirana je izgradnja ukupno 54 stambene jedinice, procijenjene vrijednosti preko 2,6 miliona KM.

(klix.ba)