U ODŽAKU OKRUGLI STOL POVODOM SVJETSKOG DANA STABLA

Vijesti

Dana 16.07.2022. godine, u organizaciji Ministarstva prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona održan je okrugli stol povodom obilježavanja svjetskog dana stabala. Na okruglom stolu bila je prisutna nevladina organizacija Eko-zeleni iz tuzlanskog kantona sa predsjednikom prof. dr. Muhamed Omerović sa svojom delegacijom Šimo Ešić, književnik i ekološki pjesnik, ing. Refik Hodžić, dr. Sead Noćajević, zatim  direktor Uprave za Šumarstvo  – Marko Matanović, zastupnik u parlamentu BiH Mijo Matanović, prof. Bečirbašić Zenaidin, prof. Dino Pobrić, te ispred Ministarstva prometa, veza i zaštite okoliša – ministar Anes Osmanović sa svojim suradnicima iz ekologije – Samir Čengić, Magdalena Jurić i Iva Bilušić predsjednica eko udruge za zaštitu okoliša.

U sastavu okruglog stola izvršen je obilazak starog hrasta u MZ Prud, koji je u tijeku revitalizacije. Nakon konstruktivnih izlaganja i razmjena mišljenja tokom okruglog stola doneseni su zaključci od kojih su najbitniji sljedeći:
-Zaštita, briga i uočavanje starih i značajnih stabala koja se planiraju zabilježiti i prenijeti na „ živu“ kartu,
Pokretanje projekata o inventarizaciji biološke raznolikosti na našem području.
-Jačanje udruga koje se bave zaštitom prirode i okoliša,
-Provođenje ekoloških edukacija za najniže uzraste.
Po završetku okruglog stola, iznesene su važne i jake poruke o važnosti ekologije, održivog razvoja, te podizanja ekološke svijesti građana a književnik i pjesnik Šimo Ešić je svojim recitacijama o Lipi i ekologiji oduševio sve prisutne goste.
Profesor Muhamed Omerović je izrazio zahvalnost organizatorima skupa na entuzijazmu kojeg ulažu u zaštitu životne sredine te zajedno sa svojim prijateljima iz saveza ponudio svaki vid pomoći u daljnim aktivnostima koje se planiraju.
Raduje nas da smo pored svih obaveza sudionika ovog eminentnog skupa uspjeli organizirati ovaj okrugli stol baš na današnji dan koji se u svijetu obilježava kao Dan stabla. Pored stalnog podsjećanja na važnost zaštite životne sredine cilj nam je pokazati specifičnost koju Posavina ima a to je  da su stara stabla kao jedinke u prirodi u velikom broju rasuta po plodnim oranicama i u privatnom vlasništvu te nam ne cilj pokušati uz pomoć svih udruga i građana locirati ta stabla, obilježiti ih te izraditi jednu kartu koja bi obuhvatila i ostale eko objekte i resurse.

Također plan nam je sve to povezati u jednu publikaciju koja će trajno svjedočiti o našim stoljetnim hrastovima, lipama, jasenima i ostalim ekološkim fenomenima koje ovaj kraj posjeduje kazao nam je Anes Osmanović ministar prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona.