Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate zaposlenima, radna snaga postaje imperativ

Vijesti

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i Hercegovina, a najviše kroz iseljavanje stanovništva.

Odlazak građana iz BiH naročito se odražava na segment radne snage pa se nerijetko mogu vidjeti primjeri kako postoji potreba uvoza radnika u određenim oblastima, poput građevinarstva i još nekih.

Kako bi u BiH pružili pristojne uslove za rad i život, sve se češće mogu vidjeti potezi određenih kompanija koje povećavaju plate radnicima. Jedna od tih kompanija je i trgovački gigant Bingo. Kako Klix.ba saznaje, više od 8.500 zaposlenih najvećeg domaćeg trgovačkog lanca u januaru je potpisalo nove ugovore.

Prema našim saznanjima, razlog je povećanje primanja, a prema izjavama zaposlenika, radi se o prosječnom povećanju plate od oko 10%.

Bingo, koji je često na udaru kritika upravo u ovoj oblasti, drugi put u dvije godine povlači poteze s ciljem unapređenja uslova rada trgovaca.

Nakon povećanja plate iz 2020. godine, u jeku pandemije, kompanija je krajem 2021. godine iznenadila uposlenike odlukom da im, pored regresa, isplati i nagradu u iznosu od 500 KM.

Iz sektora marketinga za Klix.ba su potvrdili da su napravljene određene izmjene, ali da u ovom trenutku ne mogu otkrivati više detalja te da će javnost informisati na godišnjoj press konferenciji, kada će predstaviti svoje poslovne rezultate.

Briga o radnicima, o uslovima rada, te stvaranje ambijenta u kojem će radnik biti zadovoljan postaje primarni zadatak. Dugo iščekivana povećanja plata radnicima polako postaju prioritet, a to je suštinski jedan od najbržih načina da se zaustavi iseljavanje stanovništva, ali i da se kroz potrošnju ojača domaća ekonomija.

(klix.ba)